15:04 Sećanje na tragediju u Minhenu

U četvrtak 6. februara navršavaju se 62 godine o minhenske tragedije u kojoj je poginulo pola tima Mančester junajteda

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Printscreen/Twitter

Bio je to nesrećan kraja jedne od najtalentovanjih generacija Mančester junajteda, koja je stradala u avionskoj nesreći u Minhenu 1958. godine.

Avion “Elizabeten” engleske kompanije BEA, zapalio se u 15.04 u nesreći na aerodromu u Minhenu prilikom pokušaja uzletanja i u smrt odveo više od polovine tima “crvenih đavola”.

Poginuli su Rodžer Birn, Edi Kolman, Mark Džons, Dankan Edvards, Bili Vilan, Tomi Tejlor, Dejvid Pejdž i Geof Bent, dok je teško povređen Džeki Blenčflauer koji nikada više nije igrao fudbal.

Dan ranije, Mančester junajted gostovao je u Beogradu gde je odigrao revanš četvrtfinala Kupa šampiona protiv Crvene zvezde. Bilo je 3:3, engleski tim je otišao dalje zbog pobede na Old Trafordu od 2:1.

“Da sam pogodio stopostotnu priliku, igrala bi se majstorica, verovatno tri dana kasnije u Italiji, a oni se ne bi vraćali kući. Što nisam bio bolji golgeter, svi ti momci bi ostali živi”, seća se Dragoslav Šekularac.

Na satu na zidu stadiona Old Traford i dalje stoji – 3.04 h. Da se pamti zauvek.

<iframe width=”871″ height=”490″ src=”https://www.youtube.com/embed/kAK2ouHNLYI” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Tog dana nastradali su u cvetu fudbalske mladosti. Tim koji je pod rukovodstvom Mata Bazbija (1909-1994) krenuo u osvajanje Evrope.

Zato su mladići i prozvani “Bazbijeve bebe”. Neki koji su preživeli minhensku katastrofu pod rukom velikog Bazbija, deset godina kasnije, stigli su do titule šampiona Evrope.

Kako je došlo do nesreće u Minhenu? Najbolje je te stravične trenutke opisao jedan od trojice preživelih novinara – Piter Hauard iz “Dejli mejla”.

Izveštaj je diktirao iz bolničkog kreveta: “Halo, Pit ovde”, javio je stenografu lista, “Piši brzo, u bolnici sam u Minhenu…”

Stenograf je beležio Hauardove reči: “Dva puta smo pokušavali da poletimo, a onda su mehaničari ugasili motore i detaljno pregledali sve instrumente. Najzad, dobili smo dozvolu za novo poletanje, zavalili smo se u sedišta i osetili kako avion klizi po snežnoj pisti. Ali, nije mogao na vreme da se odlepi od zemlje. Udarili smo u jednu kuću, avion se prepolovio na dva dela… Gorivo se prosulo i zapalilo. Mnogo plamena i leševa…”

U Minhenu je tog popodneva bilo pravo zimsko vreme: padao je sneg, hladno, magla. Prizor na pisti stravičan: olupine prepolovljenog aviona, tela unesrećenih.

Čuli su se jauci, dozivanje upomoć. Devetnaestogodišnji Bobi Čarlton je pronađen na 50 metara od aviona…

Uzrok nesreće, kako je nezvanično rečeno, zaleđena avionska krila.



Izvor: Objektiv.rs, B92

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar