OŠTRO!

Evropska unija udarila najjači šamar Prištini! Zbog ovih reči o ZSO nastao je HAOS među Albancima

To mora da bude osnovano u skladu sa Ustavnim sudom, rekao je Miroslav Lajčak

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Youtube printscreen

Izvestilac EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak uputio je danas jasan zahtev političarima u Prištini da sprovedu deo Sporazuma i formiraju ZSO.

On je na konferenciji za novinare, nakon završene posete Prištini rekao da je Briselskim sporazumom iz 2013. godine i 2015. godine predviđeno formiranje ZSO, ali da to do danas nije učinjeno.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“To mora da bude osnovano u skladu sa Ustavnim sudom. Razgovor o Statutu bi trebalo da bude naredni korak. Deo sveobuhvtnog sporazuma je da sporazum počinje da se primenjuje nakon potpisivanja. Detalji o ZSO moraju da se dogovore”, rekao je Lajčak.

“Na svim sastancima mi je rečeno da je dijalog važan za Kosovo. Potvrdili su mi da će Kosovo ispuniti sve obaveze, ukljucujući i ZSO”, rekao je Lajčak, prenosi Koha.

Novi udar Prištine na Srbe: Hoti pred Lajčakom rekao kako NIŠTA neće primeniti

On je dodao da stvari moraju da budu jasne oko toga šta je potpisano.

“Razgovaramo o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Pokušaću da dođem do normalizacije. Nisam u poziciji da želim sporazum više od Kosova i Srbije. Ukoliko nema volje za sporazumom, neće ga ni biti. Nema normalizacije bez ZSO. Kosovo je potpisalo Sporazum, Skupština ga je razifikovala. ZSO je deo pregovora”, rekao je Lajčak.

Prema njegovim rečima, ključni princip implementacije jeste da se poštuje sve što je potpisano kao i da je princip svih pregovora kompromis.

“Ukoliko želim nešto, moram nešto i da dam. Pravimo kompromise da dobijemo nešto”, rekao je Lajčak.

On je dodao i da se u pregovorima razugovara o otvorenim pitanjima, a da sporazum dolazi kao rezultat kompromisa.

Lajčak je kazao da je tokom boravka u Prištini obavio 25 sastanaka sa političkim liderima i da je napravio približnu sliku politicke situacije na Kosovu.

“Sporazumom težimo stabilizaciji regiona”, rekao je on.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar