Psiholozi otkrili: Zašto se plašimo TIŠINE i zbog čega je ona DOBRA za zdravlje

Naučite da cenite retke trenutke totalne tišine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
veza na daljinu
Foto: Pixabay/Melk Hagelslag

Kada ste poslednji put sedeli u totalnoj tišini? I kako ste se tada osećali?

Da li vam je bilo neprijatno, da li ste prosto morali da napravite neki zvuk kako bi prekinuli tišinu?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ako jeste, to je pokazatelj da ste jedan od mnogih ljudi koji se plaše tišine.

Uglavnom zaboravljamo koliko smo svakodnevno okruženi bukom, i koliko je prava tišina skoro nemoguća misija. Bez obzira šta radimo, od kuvanja do rada na kompjuteru, buka je uvek tu.

Foto/Pexels.com/Andrea Piacquadio

Slično se događa i kada provodimo vreme sa prijateljima ili članovima porodice. Pa čak i dok se spuštamo liftom sa komšijom, pokrenućemo razgovor, koji obično nema nikakvog smisla, samo da bismo prekinuli neprijatnu tišinu.

Sve su ovo znaci da se plašimo tišine. A to radimo jer izbegavamo da se suočimo sami sa sobom. Psiholozi kažu da nikada ne upoznamo pravu stranu svoje ličnosti jer nikada nismo zaista sami. I plašimo se da upoznamo sebe.

Jer kada tišina dođe, sa sobom nosi tamu i senke o kojima radije ne biste razmišljali. Anksioznost, usamljenost, bes i praznina su takođe deo vas, i ova osećanja se ispoljavaju kada nastane tišina, čak i ako ih ignorišete.

Foto/Pixabay/geralt

Ali, ovo nije samo naša krivica.

Od malih nogu nas uče ne da slušamo sebe, već da stalno imamo obaveze koje će nam skrenuti pažnju. Tišina je skoro pa tabu i uglavnom se posmatra kao nešto negativno.

Ako je neko ćutljiv, to se obično tumači i kao da je on lud, uvređen, tužan ili odsutan. Tišina oživljava osećanja negativnosti i srama.

Međutim, ne mora da bude tako.

Foto/Pixabay/Robin Higgins

Praktikovanje uživanja ili bar navikavanja na tišinu može da nam pomogne da bolje upoznamo sebe i povežemo se sa svojim strahovima i željama. Boravak u tišini vam omogućava da se oporavite i pronađete nove želje i mišljenja, kao i da povratite snagu.

Zapamtite, samo vi možete da se izborite sa prazninom ili izlečite rane.

Zbog toga, ne plašite se tišine. Uostalom, jednom kada shvatite koje razmere je poprimilo “zagađenje bukom” i kolikom pritisku zvukova smo izloženi svaki dan, biće vam mnogo lakše da počnete da cenite retke trenutke u tišini.



Izvor: Objektiv.rs, exploringyourmind.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar