VANDALIZAM

Huligani nisu dirali “Kenjkavca”: Napad u galeriji “Stara kapetanija” PREŽIVEO SAMO sporni crtež

"Mnogo više od samog čina uništavanja izložbe plaši što takvo nasilje, posle svega, dobija podršku na društvenim mrežama"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Twitter/Printscreen

Posle vandalskog upada u zemunsku galeriju “Stara kapetanija”, tokom koga je uništena postavka andergraund stripova grupe “Momci”, igrom slučaja, jedini crtež koji je u potpunosti neoštećen je “Kenjkavac”, oko koga se i pokrenula lavina negativnih komentara na internetu.

Zbog ove nevelike ilustracije, dimenzija osam puta 15 centimetara, na kojoj je novorođenče sa sekirom zarivenom u glavu, verbalno nezadovoljstvo iz sajber prostora izlilo se u realnost kao nasilje čiji su akteri bili momci sa maskama i crnim kapuljačama, koji su cepali sve pred sobom.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Mnogo više od samog čina uništavanja izložbe plaši što takvo nasilje, posle svega, dobija podršku na društvenim mrežama“, smatraju “Momci”, koji su u Zemunu predstavili radove stare dve-tri decenije.

Njihova umetnost našla se na udaru, kažu, jer je jedan stari crtež, istrgnut iz konteksta, pokrenuo talas nerazumevanja i netolerancije:

“I mi smo roditelji, koji su osetljivi na teme koje se tiču nasilja nad decom. Ovde se, međutim, niko nije bavio realno ugroženim mališanima kojima je potrebna pomoć i zaštita, već stilizovanim, crnohumornim crtežom. U vreme kada je nastao, nad njim se niko nije zgražavao.”

A momci koji su se “razračunali” sa sadržajem koji ih je iritirao, prema rečima kustosa izložbe Ivane Đorđević, na sebi nisu imali nikakva posebna obeležja, niti su se obraćali njenoj dežurnoj koleginici i čoveku iz obezbeđenja (angažovala ga je strip grupa “Momci”, posle pretnji smrću na društvenim mrežama).

“Koleginica im je govorila da je to samo umetnost i da ne bi trebalo da je uništavaju, na šta joj je jedan iz grupe dobacio: “Ne smaraj”,  priča Đorđevićeva.

“Delovalo je kao da su došli tu da obave zadatak.”

Mladići upali u zemunsku galeriju, pa SVE POCEPALI: Uništen i crtež bebe koji je zgrozio Srbiju

Krvava beba sa SEKIROM u glavi zgrozila Srbiju! Ovo je ISTINA o prizoru koji je zapalio internet (FOTO)



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar