Roditeljske VIBER grupe – pošast ili pomoć modernog doba? Evo šta stručnjaci za Objektiv poručuju

O tome da li su ovakve grupe korisne ili ne, da li se zahvaljujući njima deca desocijalizuju dok se roditelji iznova vraćaju u školu - stručnjaci imaju jasan stav

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: PhotoAlto/Profimedia, Wikipedia

Čak i ako niste ljubitelj modernih tehnologija, a imate dete koje ide u vrtić ili u školu – ne možete ih izbeći. Poslednjih pet godina, ako ne i duže, postalo je „normalno“ da se roditelji priključuju raznm „roditeljskim viber grupama“, zamišljenim tako da se lakše dođe do informacija o deci.

Tako su zamišljene, ali čim se upletete u virtuelno vrzino kolo, shvatite da one služe mnogo čemu drugom, izuzev skraćenom putu do informacije koja vam je potrebna.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Pre desetak godina i ranije ukoliko bi dete zaboravilo šta ima da uradi za domaći zadatak, pozvalo bi druga iz razreda i tako saznalo. Ukoliko zaboravi pribor – snašlo bi se na licu mesta, a ukoliko bi pogrešilo samo bi ispravljano svoje greške. Danas umesto dece, o domaćim zadacima, najčešće razgovaraju – roditelji.

Ipak, pravi zamah, kako kažu roditelji, ove grupe dobijaju kada je potrebno dogovoriti se oko kupovine nekog poklona – bilo za učliteljicu, bilo za decu. Dok svaki roditelj iznese predlog, predlog cene, slaganje ili neslaganje sa svime predloženim, prođu sati u diskusuji oko nečega što su pre koju deceniju organizovala deca sama.

O tome da li su ovakve grupe korisne ili ne, da li se zahvaljujući njima deca desocijalizuju dok se roditelji iznova vraćaju u školu – stručnjaci imaju jasan stav. Kao i svaka tehnologija, ako se primereno koriste mogu da budu od pomoći, ukoliko to nije slučaj – ne piše se dobro, ni deci, a ni roditeljima.

Psiholog Aleksandra Janković kaže da je koristiti sve tehnologije potpuno u redu, ali i da „vaspitanje ne može da ide preko društvenih mreža

„Bez aktivnosti dece, ovakve grupe nisu korisne. Bez učešća dece u komuinikaciji nema napretka, jer bez komunikacije sa drugom decom, a i učiteljima ono neće steći socijalne veštine i neće biti spremno za život. To vam je kao kada nekoga učite da pliva na suvom i to je sve u redu dok ne skoči u vodu i ne počne da mlati svojim ručicama, shvativši da ipak ne zna da pliva“, kaže Jankovićeva.

Foto: Printscreen/Youtube/BALKAN INFO

Sličnog je mišljenja i psiholog Duško Babić koji kaže da je ovo svojevrsni trend i da su roditelji nekada biliu „od kuće do škole“, a danas su oni kreatori i učesnici u procesu dečijeg školovanja.

„Da li ovakve grupe mogu da štete ili koriste zavisi od kapaciteta i učenika i nastavnika i roditelja. Najčešći rezultat je da dobijete lenju decu koja su naučila da neko druigi radi umesto njih. Ukoliko su one zaista vid pomoći, onda je to u redu, ali najčešće to nije rezultat“, zaključuje Babić.

Kakav je Vaš stav o ovim grupama?

Piše: Milica Vojtek



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar