Znate li kako da odaberete kremu za LICE i kom tipu vaša KOŽA pripada?

Nije svaka krema za svaku kožu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/senivpetro

Kada birate kremu za lice, pobrinite se da odaberete odgovarajuću.

To nekada nije jednostavno uraditi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Nemojte se voditi reklamama, popustima i cenama, već kvalitetom.

Ali je najvažnije je da kremu za lice odaberete prema tipu kože.

Prvo odredite kom tipu vaša koža pripada.

Svrstajte je u jednu od ovih grupa: Normalna koža (redak tip), kombinovana, masna, suva i osetljiva.

Da biste sa sigurnošću utvrdile kom tipu vaša koža pripada, pratite njeno stanje i reakcije na različite uslove.

Kombinovana koža

Ovo je jedan od najčešćih tipova kože i ujedno je i najteži za negovanje. Razlog za to je postojanje dve zone na licu: masne (T zone: čelo, nos i brada) i suve/normalne (U zona: obrazi).
Ono što vaša krema treba da uradi jeste da podjednako podmiri potrebe obe zone.
Birajte kremu lagane kremaste, ili gelaste strukture, koja u sebi sadrži hidrirajući kompleks sastojaka, bez dodatih ulja, da se T zona ne bi zamastila. Vaša krema treba da sadrži hijaluron kompleks, ekstrakte aloje, krastavca, grožđa, zelenog čaja i vitamine koji će delovati hidratantno i osvežavajuće. Izbegavajte kreme koje sadrže glicerin, pantenol i ulja.

Foto: Freepik/drobotdean

Masna koža

Ovakva koža je često problematična i njen glavni problem je višak lučenja sebuma, akne, mitiseri, proširene pore. Kreme koje su najbolje za vaš tip kože sadrže pročišćavajuće sastojke, kao što su: cink, salicilna kiselina, glina, ekstrakt čajnog drveta, ihtiola i ekstrakt limuna uz sastojke za matiranje lica, kao što je pirinčani prah.

Normalna koža

Ovakva koža je bistra i jedra, bez proširenih pora, akni, suvoće ili bora. Ovakvoj koži je potrebno održavanje hidratacije i elastičnosti. Opredelite se za kremu za normalni tip kože, koja je pretežno hidrirajuća, uz srednje kremastu teksturu. Kreme za normalan tip kože sadrže hijaluronsku kiselinu, aloju, pantenol, glicerin i poneko biljno ulje koje će održavati optimalni nivo ishrane i hidratacije. Leti birajte laganije gelaste kreme koje će, na visokim temperaturama, delovati osvežavajuće.

Foto: Freepik/cookie_studio

Suva koža

Ovom tipu kože nedostaje hidratacija u površinskim, ali i dubinskim slojevima kože. Suvoj koži je potrebna posebna zaštita od vremenskih uslova: vetra, hladnoće i sunca. Birajte kremu gušće teksture, sa hranljivim sastojcima kao što je urea, pantenol, lipidi (masnoća), hijaluron, šea puter, ulje argana, jojobe, badema, ili makadamije. Ovi sastojci će stvoriti zaštitni film na koži koji će sprečavati isparavanje vode.

Foto: Freepik/pressfoto

Osetljiva koža

Osetljiva koža je veoma reaktivna na spoljašnje uticaje i kozmetičke preparate, jer je ugrožena prirodna odbrambena funkcija kože. Ovakva koža reaguje u vidu crvenila, ljuštenja, hrapavosti, žarenja i oticanja uz neprijatno zatezanje. Krema bi trebalo da umiri ove simptome i zato ne sme da sadrži sastojke kao što su veštački mirisi, boje i eterična ulja koja bi mogla da iziritiraju kožu. Birajte kreme sa D-pantenolom, šea puterom, bisabololom, vitaminom E i aloja verom. Ovi sastojci će hidrirati, revitalizovati i zaštititi kožu od reakcija. Najbolje bi bilo da kupujete medicinske brendove kozmetike.



Izvor: Objektiv.rs, lepotica.rs

Komentari (2)

  1. ja sam svcoju kremu pronašla baš po mojoj meri lica,em što hidrira lice em eliminiše bore.odavno kristim kremu prtiv bora koju sam dobila na poklon od svog partnera

    Odgovori

Ostavite komentar