Legendarni muzičar: Ovo treba da znate o Ediju Van Hejlenu

Jedan od najboljih gitarista svih vremena

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/John Munson/NJ Advance Media via AP

Edi Van Hejlen je bio jedan od najboljih gitarista svih vremena, prava legenda, proslavio je “taping” tehniku sviranja. Nažalost, veliki umetnik je umro od posledica raka grla, ali ostaće upamćen po svojoj muzici. Ovo morate da znate o čuvenom muzičaru:

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Rođeni Holanđanin

Edi, odnosno Edvard Lodevejk van Hejlen je rođen 26. januara 1955. godine u Amsterdamu kao i njegov dve godine stariji brat Aleks. Otac Jan je bio muzičar. Porodica se 1962. godine preselila u Kaliforniju, a Edi je kasnije rekao da su poneli 50 dolara i klavir i da on i brat nisu govorili engleski.

Preminuo LEGENDARNI GITARISTA! Roker u 65. godini izgubio bitku s najtežom bolešću

Nije ”čitao” muziku

Otac je Aleksa i Edija slao na časove klavira, ali Edi kaže da nikada nije naučio note već da je svirao po sluhu i gledajući prste svog učitelja. Kasnije je nabavio bubnjeve, dok je Aleks svirao električnu gitaru, ali su se ubrzo zamenili jer se pokazalo da je Aleks daleko talentovaniji bubnjar.

Proslavio je tehniku sviranja

Iako nije voleo klavir, Edi je iskoristio svoje sviračko znanje da prstima desne ruke udara po žicama na vratu umesto da ih okida, kao da svira klavir, a ne gitaru. Ova tehnika nazvana je ”taping” (kuckanje) i flamenko gitaristi koriste je oduvek. U rok muziku ju je uveo Stiv Haket iz Dženesiza, a Edi ju je proslavio.

“Van Hejlen” mu je jedini bend

Edi i Aleks imali su bend od 1972. godine, a dve godine kasnije promenili su mu ime u svoje prezime – ”Van Hejlen” ili ”Van Halen” kako ih u Srbiji često zovu. U bendu su bili pevač Dejvid Li Rot i basista Majkl Antoni. Li Rota je 1985. zamenio Semi Hagar, koga je jedno vreme zamenjivao Gari Šeroun. Sledeća promena bila je 2006, kada se Dejvid vratio u bend, a na mestu basiste Antonija je zamenio Edijev sin Volfgang.

Lenonov ubica nakon 40 godina: “Zaslužujem smrtnu kaznu”

”Jump” mu je jedini broj jedan hit

Pesma Skok (Jump) je najveći hit benda i jedina njihova pesma koja je bila na vrhu američke liste hitova. Bio je to vodeći singl sa ploče ”1984”, izdate iste godine.

Erupcija je snimljena slučajno

Njegov najpoznatiji solo je “Eruption”, proglašen za najbolji gitarski solo svih vremena posle pesme  Džimija Pejdža. Isprva Edi nije hteo da ga snimi jer je mislio da nije u stilu benda, ali ga je producent snimio krišom dok je vežbao u studiju. Edi je kasnije govorio da je napravio neke greške i da kada god čuje originalni snimak pomisli da može to da odsvira bolje.

Pravo oduševljenje: Reakcije ljudi koji prvi put čuju “Boemsku rapsodiju” (VIDEO)



Izvor: RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar