Izbegnite greške koje najčešće pravimo prilikom UPOZNAVANJA

Mnogo ih je, ali su ove katastrofalne

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/yanalya

Prvi utisak je izuzetno važan.

Kako vas osoba percipira prilikom upoznavanja, takvo mišljenje će, najverovatnije, zadržati.

Neprijatne situacije svima mogu da se dogode.

A one, prilikom upozavanja, se ubrajaju među najgore.

Boni Tsai, osnivačica i direktorka škole bontona “Beyond Etiquette” ističe da je u društvenoj interakciji prvi utisak posebno važan.

Primera radi, iako možda imate poriv da novom poznaniku odmah ispričate sve o sebi, to može da bude kontraproduktivno. Ti prvi trenuci nisu rezervisani samo za to da se vi predstavite njemu, već predstavljaju priliku i da vi upoznate tu drugu osobu. Dakle, svakako ne želite da pobegnu glavom bez obzira zato što osećaju da ste ih ugušili svojim postignućima, a da oni nisu uspeli da progovore.

Ovo nije jedini način da pokvarite utisak o sebi. Načina je mnogo, a ovo je nekoliko najčešćih

Foto: Freepik/jcomp

Slab stisak ruke prilikom rukovanja

Ne želite da nekome polomite kosti svojim čvrstim stiskom ruke, ali mlitavo rukovanje ne uliva poverenje.

“Slab stisak ostavlja utisak “mrtve ribe” i druga osoba u startu deluje hladno i nezainteresovano. S druge strane, čvrst stisak ruke odaje samopouzdanje”, kaže Tsai. Ipak, ne stežite drugoj osobi ruku presnažno. Takvim postupkom ukazujete na dominaciju, što nije dobro već kod prvih rečenica.

Foto: Freepik/user18526052

Neprimerena odeća

Ukoliko, prilikom upoznavanja, niste baš prikladno obučeni, to može da bude veliki promašaj, čak i kod on-line sastanaka.

Tsai kaže da je odeća obično prva stvar koju ljudi primiete kada uđete u sobu, virtualnu ili ne. To znači da bi uvek trebalo oprezno da spuštate standarde kada je o tome reč.

“Ne bi trebalo da nosite japanke i majicu, pogotovo ako želite da poručite da ste profesionalac”, kaže Tsai.

Foto: Freepik/peoplecreations

Prenošenje tračeva

Svi mi imamo lošeg šefa o kojem bismo rado podelili neke pikanterije, ali ako ste nekoga tek upoznali, razgovor o tome može samo da ostavi loš utisak o vama. Takav pristup je nepristojan, a osim toga, nikada ne znate sa kim je osoba ispred vas povezana i do koga ono što govorite može da dođe.

Foto: Freepik/ArthurHidden

Spominjanje veza

Ako imate neke ljude koje bi bilo korisno da pomenete da biste bolje prošli, nemojte to da radite prilikom upoznavanja. Naime, to može da vam donese više štete nego koristi.

“To podriva utisak samopouzdanja koji želite da ostavite, jer ispada da želite da se “prodate” preko nečijih leđa, umesto da igrate na kartu sopstvenih kvaliteta”, objašnjava Tsai.



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar