Muzika povezuje: Virtuelni koncert na dva kontitenta

Projekat se zove "Budimo odvojeni da bismo ostali zajedno"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Marius Masalar

Zajednički virtuelni projekat kamerne muzike “Budimo odvojeni da bismo ostali zajedno”, čija je premijera zakazana je za 15. oktobar, moći će da se prati preko Jutjuba.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Vankuverski interkulturalni orkestar (VICO) učestvuje u zajedničkom projektu kamerne muzike sa renomiranim izvođačima klasične muzike iz regiona : Dejanom Sinadinovićem, pijanistom iz Srbije i Žarkom Perišićem, fagotistom iz Hrvatske. Glavni koordinator projekta je Milan Milošević, kanadski klarinetista srpskog porekla, član VICO orkestra.

Vest koja je zapalila svet: AC/DC ponovo na okupu

Ambasadorka Kanade u Beogradu Kati Čaba kazala je da ovim izuzetnim muzičkim događajem svi njegovi protagonisti uspevaju da prevaziđu nametnute okolnosti u vezi sa suzbijanjem pandemije Covid 19:  “Ceo projekat dokazuje da muzika ni u ovim teškim vremenima pandemije ne poznaje granice”, kazala je Čaba.

Naš cenjeni pijanista Dejan Sinadinović napominje da je kanadski pijanista Glen Guld još sedamdesetih godina prošlog veka najavio održavanje virtuelnih projekata kamerne muzike.

NASA je stvorila svemirsku simfoniju: Ovako sviraju zvezde i planete (VIDEO)

“Guld je još tada kazao da će radijski, online koncerti postati naša stvarnost. U pandemiji se održavanje online koncertnih narativa podrazumeva. Ovim projektom snažimo međunarodnu saradnju i pokušavamo da prevaziđemo problem odsustva publike iz koncertnih dvorana. Vico ansambl ima u svojoj organizacionoj poetici spajanje muzičara iz celog regiona i odlično se uklapa u celi projekat”, kazao je Sinadinović i dodao da je imao izrazitu sreću da sarađuje sa Milanom Miloševićem i Žarkom Perišićem.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar