Kada je vreme da kažete ZBOGOM? Evo šta treba da znate pre donošenja odluke da uspavate LJUBIMCA

Deo su naših života i dodatni član porodice, pa je logično zašto nam je teško da ih pustimo da odu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/ Free-Photos

Mnogim ljudima, ljubimci predstavljaju dodatnog člana familije.

Raduju se i pate sa nama, volimo ih, mazimo i pazimo.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ipak, nakon godina i godina provedenih sa nama, ili usled teške bolesti, nekada je situacija takva, da moramo doneti tešku odluku i prekinuti njihove patnje. Sve što je živo ima svoj kraj, ali, da li ikada iko može biti dovoljno spreman kad do toga dođe?

Kada dobijete kućnog ljubimca, obavezujete se da ćete mu pružiti svu ljubav i brigu koja im je potrebna. Otvarate svoje srce i dom novom članu porodice. Što vodi do toga, da kad dođe vreme za oproštaj – to boli.  Ali ponekad da biste pokazali koliko nekoga volite, morate doneti najteže odluke. A znati kada pustiti ljubimca je jedno od najtežih.

Foto: Freepik/ Freepik

Stručnjaci sa portala dogsbestlife.com, objasnilli su o čemu treba da razmislite pre nego što donesete bilo kakvu odluku.

Ponašanje psa

Kako vaš ljubimac stari, menjaju se i njegove životne navike. Više ne može da trči kao nekad, iti da jede hranu koju je nekad jeo bez problema, a stepenice i slični delovi u kući, pretvaraju se u prepreke.

Na prvom mestu je konsultacija sa stručnjakom,čim primetite bilo kakve promene u ponašanju. Tek kada se ustanovi uzrok, mogu se doneti dalje odluke.

Zavijanje i plakanje

Plač i zavijanje su obično znaci bola ili nelagodnosti. Stoga je neophodno pratiti koliko često vaš ljubimac često pokazuje ovakve simptome.

Oni takođe mogu biti agresivni i odbrambeni ako osećaju bol. Utvrdite da li vaš pas menja raspoloženje. Ako nestabilne emocije postanu uobičajena stvar, možda ćete želeti da psa odvedete veterinaru.

Foto: Freepik/ wirestock

Da li se vas pas hrani ili pije normalno?

Nije neobično da pas povremeno preskoči obrok ili ne jede kao obično. Ali ako vaš pas ne jede duže od tri ili četiri dana,trebalo bi ipak da kontaktirate veterinara.

Možda ćete morati da isprobate neke trikove kako biste ga natareli da jede, poput hranjenja ručno.

Ako je vaš ljubimac bolestan ili ako otežano gutati, možda ćete morati razmotriti ekstremnije mere kao što su sonde za hranjenje. U saradnji sa veterinarom utvrdite da li postoji medicinski razlog zašto vaš pas ne jede.

Da li se vaš pas otežano kreće?

Najčešće su slabost i nemogućnost slobodnog kretanja, jasni znaci da je životinji potrebna hitna medicinska pomoć, ili je nepokretna do te mere da je vreme da razmislite o  uspavanju psa.

Da li ga boli?

Ako primetite da vaš pas trpi bol duže vreme, konsultujte se sa veterinarom da biste utvrdili da li bi imao koristi od uzimanja bilo kakvih tableta protiv bolova.

Imajte na umu da ako vaš kućni ljubimac pati, trebalo bi da učinite sve što je moguće da biste ublažili njegovu patnju. Ukoliko ne postoji nikakvo rešenje, umesto da nastavite sa nepotrebnim bolom životinje, možda je vreme da razmislite o uspavanju psa.

Foto: Freepik/ Freepik

Koje su najbolje opcije za mog psa?

Razmotrite različite mogućnosti, ali pokušajte da donesete nepristrasnu odluku. Prvo pomislite na svog ljubimca i pokušajte da ne budete sebični.

Ako odlučite da je vreme da zaustavite patnju svog psa, možda se pitate kako to funkcioniše. Eutanaziju izvodi veterinar u veterinarskoj kancelariji ili kod kuće.

Koje su opcije dostupne? Po pravilu, lekovi za eutanaziju su ili tablete ili inekcije, koje deluju slično. Većina veterinara koristi pentobarbital, koji životinju prvo onesvesti, pre nego što zaustavi rad mozga i srca. Čitav postupak traje nekoliko minuta.

Da li je bolje da pas prirodno da umre?

Neke životinje umiru prirodno i mirno u snu, ali to je retko. Najčešće, prirodna smrt može potrajati i učiniti da vaš voljeni ljubimac doživi previše bola.

Teško je gledati kako pas pati. Zbog toga ljudi koji odluče da čekaju, često žale zbog te odluke. Mnogi veterinari i vlasnici kućnih ljubimaca koji su već iskusili ovu bol, preporučuju uspavljivanje kao humaniji način da se okonča život ljubimca.

Foto: Pixabay/PicsbyFran

Kako se pripremiti za oproštaj?

Ako su znaci jasni, vreme je da pustite svog psa – morate naći snagu da se mentalno spremite za uspavljivanje. Na prvom mestu je bitno da utvrdite da li pas ima više loših dana nego dobrih. Jer, samo zato što je pas ostario, ne znači da ga treba odmah uspavati.

Mnogo je stvari koje ćete morati da uradite. Pored toga što ćete odlučiti da li da psa dovedete na kliniku ili da veterinar dođe kod vas kući, morate se i emocionalno pripremiti. A kako se oprostiti? Univerzalan odgovor na ovo pitanje ne postoji, ali postoji jedan standardni savet koji će odgovarati svima – pokušajte da provodite više vremena sa svojim ljubimcem, pokazujte mu ljubav i naklonost do poslednjeg trenutka!

Kako se vratiti u normalu?

Izgubiti prijatelja i člana porodice je teško i potpuno je razumljivo što boleti. Nema instant rešenja. Mora da prođe vreme. Ne stidite se da priznate kako se osećate. Setite se dobrih vremena i nemojte osećati pritisak, da treba pošto – poto da nabavite novog psa.

Poslednji savet, po rečima stručnjaka je da, ako je zaista uspavljivanje najbolja opcija za vašeg ljubimca, učinite to bez ikakvog žaljenja. Budite tamo sa njim tokom  poslednjih trenutaka, a ako je moguće, sarađujte sa veterinarom koji nudi kućnu eutanaziju kućnih ljubimaca. Mogućnost pozdrava u vašem domu biće lakša za oboje.

Nakon što vam pas ugine, budite spremni za tugovanje. Vremenom ćete preboleti i kolikogod bilo teško u početku, nastaviti dalje.

Preuzimanje teksta ili delova teksta dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i linka ka stranici Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar