Uznemirujuće UPOZORENJE! Zašto morate da perete ruke: Grip na koži preživi dva sata, a korona MNOGO duže!

Opstanak Kovida 19 na ljudskoj koži je četiri i po puta superiornije u odnosu na virus gripa, pokazalo je novo laboratorijsko istraživanje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay

Korona virus može da preživi na ljudskoj koži do devet sati, pokazalo je najnovije laboratorijsko istraživanje.

Opstanak Kovida 19 na ljudskoj koži je četiri i po puta superiornije u odnosu na virus gripa, koji se zadržava manje od dva sata.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Izradili smo model koji omogućava bezbednu reprodukciju kliničkih studija o primeni patogena na ljudsku kožu, a koji je otkrio koliko je virus Kovid 19 stabilan”, poručili su autori.

Naučnici sa Univerziteta Kjoto u Japanu dobili su forenzičke uzorke ljudske kože kako bi izbegli zaražavanje zdravih dobrovoljaca. Potom su ćelije kože pomešali sa uzorcima korona virusa i sa virusom gripa tipa A koji se takođe širi kapljičnim putem i ljudskim kontaktom. Rezultati su pokazali da je virus gripa živeo 1,8 sati na koži, a korona virus čak devet sati.

Srđa Janković poručio VAŽNU STVAR: Ovo će da potraje, evo od čega zavisi koliko će biti MRTVIH u Srbiji

Kada se pomeša sa sluzi iz uzoraka gornjih disajnih puteva, korona virus je opstao oko 11 sati u poređenju sa 1,69 sati koliko je živeo virus gripa.

Oba virusa su u roku od 15 sekundi bila u potpunosti deaktivirana dezinficijensom za ruke koji je sadržao 80 odsto alkohola. Trenutno, centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuju upotrebu dezinficijensa za ruke na bazi alkohola jačine od 60 do 95 odsto ili temeljno pranje ruku toplom vodom i sapunom u trajanju od najmanje 20 sekundi.

Studije su pokazale da se prenos Kovida-19 u velikoj meri odvija putem vazduha i kapljičnim putem. Autori zaključuju da dobijeni rezultati potkrepljuju hipotezu da je pravilna higijena ruku i te kako važna za sprečavanje širenja infekcije korona virusa.



Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar