NA DANAŠNJI DAN

Godišnjica poletanja cirkusa Montija Pajtona: Evo kako ga je dočekala publika u Jugoslaviji

Emisija je umalo bila otkazana nakon prve epizode

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia/ IFA Film / United Archives

Na današnji dan 1969. godine je počeo da se emituje legendarni “Leteći cirkus Montija Pajtona”. Tog 5. oktobra, pre 51 godinu u 23 sata je počela da se emituje emisija koja je promenila svet.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Decenijama su nas uveseljavali svojim humorom, ali borbom protiv autoriteta i absurda. Ostali su upamćeni kao ikone komedije. Ova televizijska emisija se emitovala od 1969. godine do 1974. godine, a imala je ukupno 45 epizoda.

Britanska televizija je neočekivano pružila šansu grupi mladih ljudi od kojih niko nije bio profesionalni glumac. Došli na neobičnu ideju, stvorili su televizijski šou od nekoliko skečeva. Sve tekstove su sami pisali, bez nadzora. Bili su plaćeni samo 200 dolara po epizodi.

Poslastica za ljubitelje “Mućki”: Film “Bojsi u Beogradu” stiže u domaće bioskope

Međutim, umalo je šou bio otkazan nakon prve epizode. Pol Foks sa BBC-a je svojeveremeno rekao da je emisija “prelazi sve granice onoga što je prihvatljivo na televiziji”. Umetnički direkor Stiven Hist je naglasio da je Leteći cirkus “previše uživa u sadizmu sopstvenog humora”. Neki su čak mislili da komičari ovom emisijom sami sebi crtaju meto na čelu. Na samom početku je emisija imala neobično mali rejting, a i kritike nisu bile dobre. Američka televizija ABC je otkupila prava, ali je ubrzo počela da edituje i seče delove skečeva, zbog toga su dobili tužbu. Uprkos svemu emisija je opstala i ustalila se kao kultni klasik.

Mnogi ne znaju, ali ime Monti Pajton nema nikakvo značenje. Imali su nekoliko ideja na pameti – “Leteći cirkus Gvena Diblija”, “Kadase sove razgibavaju” i “Konj, kašika i lavor”. Zanimljivo je da je 1971. BBC želeo da uništi originalne kasete emisije, kako bi se uštedeo prostor na kasetama za nov sadržaj. Član Pajtonovaca Teri Gilijam je kupio sve snimke.

Televizijska emisija je samo bila početak carstva Pajtonovaca u kome svi i dalje uživamo.

Kako su prihvaćenu u Jugoslaviji?

“Leteći cirkus Montija Pajtona” je u Jugoslaviji počeo da se emituje tokom sedamdesetih i prošao je gotovo nezapaženo, a mnogima se nije svidela. U vidu filma je “Leteći cirkus” emitovan 1971. godine na Festu, upravo tako se ova vrsta humora probila na našim prostorima.

Nakon toga je repriziran tokom osamdesetih. Publika je prvo bila nenaviknuta na ovakvu vrstu komedije, međutim kako je emitovanje trajalo polako su se navikavali. Drugu polovinu serijala su dočekali otvorenijih srca i ubrzo je postala hit, i gledaoci su svako veče čekali nove “štoseve” čuvenih komičara. Devedesetih je domaća publika počela da uživa u filmovima Pajtonovaca.

N.T.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar