EKSKLUZIVNO

Kako će Srbija uraditi REVIZIJU broja UMRLIH od korone u Srbiji? Dr Tiodorović za Objektiv otkriva metod

Epidemiolog i član Kriznog štaba objasnio je kako će se raditi revizija i koliko veći broj od zvaničnog možemo da očekujemo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/RTS

Srbija će uraditi reviziju broja umrlih od kovida i nakon toga ćemo znati da li je taj broj zapravo veći od zvaničnog, potvrdili su iz Ministarstva zdravlja na konferenciji Kriznog štaba. Nakon što je dr Predrag Kon izjavio da je u Srbiji tri puta više ljudi umrlo od kovida nego što je objavljeno, najavljena je revizija čim se situacija sa kovidom stabilizuje.

Epidemiolog i član Kriznog štaba, profesor dr Branislav Tiodorović, govorio je za Objektiv.rs na koji način uzrok smrti može da se utvrdi naknadno, možemo li i bez obdukcije da znamo da je korona prouzrokovala smrt i na koji način će nova revizija koja se najavljuje biti izvršena.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Foto/Tanjug/Dimitrije Nikolić

Kliničari “češljaju” svoju dokumentaciju

Jedina osoba koja naknadno može da potvrdi da je neko umro baš od kovida, jeste njegov ordinirajući lekar, koji je znao simtome i lične karakteristitke je preminuli imao.

“Reviziju umrlih od kovida treba da rade kliničari. Oni će pregledati svu svoju dokumentaciju i na osnovu toga utvrditi u kakvom je stanju pacijnet primljen, da li je imao hronične bolesti i kakvi su mu bili svi simtomi. To će da bude vrlo kompleksno. Moramo da imamo poverenje u lekara koji radi u kovid centru i da poštujemo ono što će reći”, kaže profesor dr Branislav Tiodorović za naš portal. 

Kliničar će odgovarati na niz pitanja

To znači da neće biti dovoljno da postoji jedan šablon sa nekoliko pitanja koje kliničar treba da popuni, već moraju da postoje obimni upitnici.

“Korona je sistemska, a ne samo respiratorna bolest, koja može da bude uzrok čak i zgrušavanja krvi, jer daje mnogo različitih manifestacija. Od gubitka čula mirisa i ukusa, preko bolova u mišićima, sve do uticaja na unutrašnje organe. Sve to može da bude dokaz da je uzrok smrti zapravo bio kovid. Umrli je morao da ima mnoge znake korone, a ne samo da bude testiran, da bi bio zaveden u evidenciji“, kaže Tiodorović.

Foto/Printscreen/YouTube/Tanjug

Pogrešni brojevi normalna stvar

U toku epidemije nemate sve podatke zato što se u tom trenutku borite za živote. S druge strane, lekar je morao da prijavi smrt i da sve bude evidentirano najkasnije u roku od 48 sati, objašnjava epidemiolog za Objektiv.rs.

“Posle svake pandemije mora ponovo da se pravi revizija i to je normalna stvar. Recimo, epidemija svinjskog gripa završena je 2010. godina, ali kolege i ja smo zajedno sa Amerikancima radili reviziju tek 2017. godine, kada se epidemija uveliko završila. Umesto prvih 18.600 koliko smo imali podatke da je umrlo od svinjskog gripa, ispostavilo se da je taj broj zapravo 420.000 hiljada. Uprkos tome što za kovid imamo bazu, dok smo kod gripa H1N1 podatke skupljali “peške”, ja sam siguran da će se brojke kod kovida drastično menjati na svetskom nivou”.

Tela sa HIV-om manje rizična

Ministar Lončar rekao je da je samo obdukcija sigurana potvrda uzroka smrti, ali se one još uvek ne rade. Na pitanje kako je moguće da su obdukcije obolelih od HIV-a i drugih zaraznih bolesti bezbedne, dok kod kovida to nije slučaj, član Kriznog štaba za Objektiv.rs objašnjava da uslovi u kojima obdukciju treba obaviti još uvek nisu standardizovani.

“HIV se ne prenosi tako lako kao kovid, već samo krvnim putem ili seksulanim kontaktom. S druge strane, postoje neke naznake da se korona prenosi i vazduhom, što nije potvrđeno, ali moramo da budemo obazrivi. Dok se ne otkrije kakav je slučaj kod obdukcija, one se ne mogu raditi”, objašnjava epidemiolog.

Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Duvački orkestar zahteva distancu

Zbog toga sve vreme govorim da postoji razlika u distanci koju treba da držimo kada samo sedimo i razgovoramo, ili kada pevamo, navijamo i kada se družimo u kafani.

“Ako se samo diše i razgovora, dovoljan je metar razdaljine. Kod žive muzike koja “svira na uvce” duvački orkestar treba da bude udaljen više desetina metara, da bi bilo bezbedno. To je sve dokazano i ispitano. S druge strane, postoje situacije koje su još uvek predmet istraživanja”, kaže Tiodorović.

 

Piše: Aleksandra Vasić

Preuzimanje teksta ili delova teksta dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i linka ka stranici Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar