OPREZ

Srpski lekari upozoravaju: Promena vremena OPASNA po zdravlje, obavezno se pridržavajte ovih SAVETA

Nije neobično da se javljaju simptomi poput prehlade

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/yanalya

Nagle promene temperature nikome ne prijaju i potrebno nam je nekoliko dana da se naviknemo na nove vremenske uslove. Posebno loše mogu da utiču na zdravlje ukoliko se takve promene dogode i nekoliko puta u toku nedelje, što nas prema najavama meteorologa i očekuje.

Posle letnjih temperatura, usledilo je zahlađenje od čak 10 stepeni uz pljuskove i grmljavinu. Međutim, sada, samo nekoliko dana kasnije imamo nove najave meteorologa koje nam ukazuju na osetno toplije vreme u narednim danima, a onda ponovno preokret.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Južno i jugozapadno strujanje vazduha iz oblasti Sredozemlјa od sutrašnjeg dana usloviće porast temperature, pa će maksimalne vrednosti za vikend i u ponedelјak ponegde ponovo biti oko 30 stepeni. Od utorka temperatura u padu, pa će dnevna temperatura biti malo iznad, a krajem sedmice i oko prosečnih vrednosti za prvu dekadu oktobra”, navodi se u najavi RHMZ-a.

Tako ćemo ponovo imati nagli porast temperature za, ponegde, i više od 10 stepeni, ali će zatim opet uslediti zahlađenje.

“U nedelju, ali i u prvoj polovini naredne sedmice promenljivo vreme – smenjivaće se sunčani intervali i pljuskovi kiše, koji će ponegde biti praćeni i grmljavinom”, najavili su iz RHMZ-a.

Poznati srpski meteorolog objavio svoju prognozu! Spremite se za HAOS od vremena, 10. oktobar je važan

Olujni udari vetra

Pored nagle promene temperature, pljuskova i grmljavine, narednih dana se očekuju i olujni udari vetra.

“U subotu će i jugoistočni vetar biti u pojačanju, naročito na planinama i u košavskom području. Udari vetra na jugu Banata biće olujni, preko 20 metara u sekundi, dok će na području Beograda dostizati od 13 do 15 metara u sekundi”, najavili su meteorolozi.

Umor, bol i nesanica

“Na većinu hroničnih bolesnika biometeorološka situacija može imati relativno povoljan uticaj. Hipertoničarima i nervno-labilnim osobama se savetuje izvestan oprez. Od meteoropatskih reakcija mogući su glavobolja i pospanost. Preporučuje se umerena fizička aktivnost, kao i adekvatno odevanje u skladu sa očekivanim termičkim uslovima”, najavljeno je u biometeorološkoj prognozi RHMZ.

Nagle promene temperature mogu da se odraze i na zdravstveno stanje. Nije neobično da se javljaju simptomi poput prehlade, ali ne brinite, reč je samo o uticaju vremena.

Nesanica, umor, malaksalost i glavobolja su normalne pojave kada je reč o naglim promenama temperature. Uopšte, pri bilo kojim promenama, višim ili nižim, takav osećaj je veoma čest”, objašnjava za “Blic” dr medicine Milena Turubatović.

Uobičajene aktivnosti, redovan san, dosta vitamina i tečnosti je ono što se svakako preporučuje kako bi što lakše prevazišli ovakav period.

Ono što ističe dr Turubatović jeste da nikako ne konzumirate lekove bez konsultacije sa lekarom.

“Ne treba raditi nagle promene u aktivnostima, potrebno je da se primirite i pridržavate redovnog spavanja. To važi za sve. Kada je reč o ljudima koji uzimaju terapiju, posebno kardiovaskularni bolesnici osećaju ovakve promene, ne treba uzimati lekove bez konsultacije lekara i nikako ne treba menjati terapiju na svoju ruku”, kaže dr Turubatović.

Pored starijih, tegobe mogu da se jave i među mlađom populacijom u vidu pada kocentracije, nesanice, pojačane nervoze, a može da se javi i glavobolja i malaksalost.



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar