Svima se, makar jednom, dogodilo da nam se prijelo povrće kojem nije sezona.
I onda dajemo mnogo novca na kupovinu u marketima koji sve prodaju tokom godine.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Umesto da trošite novac, zamrznite povrće i uživajte u njegovom ukusu i van sezone.
Ekstremno niske temperature zaustavljaju rast mikroorganizama i usporavaju promene koje dovode do kvarenja hrane.
Kako se pravilno zamrzava povrće?
Povrće, prvenstveno, treba dobro oprati pod mlazom vode, a zatim ga treba blanširati.
Blanširanje predstavlja kratkotrajano stavljanje povrća u vrelu vodu ili paru.
Ovaj korak je jako važan jer stopira, ili usporava aktivnost enzima, a oni su važni za rast i zrenje povrća. Ukoliko se njihova aktivnost ne zaustavi pre zamrzavanja, povrće gubi boju i ukus, postane tvrdo i neukusno u roku od nekoliko nedelja nakon zamrzavanja.

Postupak blanširanja
Za različite vrste povrća, različito je i vreme blanširanja. Povrće se blanšira tačno toliko da zaustavi ili inaktiviše enzime. Povrće, neposredno posle blanširanja, treba isprati hladnom vodom kako bi se zaustavio proces kuvanja.
Nakon što se ohladi, povrće se stavlja u plastične kutije ili kese. Potrebno je zamrznuti ga što pre, a najkasnije 24 sata nakon blanširanja. Za to vreme ga obavezno držite u frižideru.
Blanširanje povrća
1. Brokoli dobro operite pod mlazom vode. Da bi se izbacili eventualno prisutni insekti, koji se povremeno nađu u cvasti, držite ih pola sata u slanoj vodi, neposredno pred blanširanje. Zatim ga stavite tri minuta u ključalu vodu. Isti postupak je i sa karfiolom.
2. Plavi patlidžan operite, isecite na kolutove, potopite u slanu vodu pet minuta, a blanširajte četiri.
3. Blitva, kelj i spanać se blanširaju dva minuta.
4. Zelene paprike ne moraju da se blanširaju, samo se očiste od semena.
5. Pečene crvene paprike mogu da se ostave u ljusci i oljušte poluodmrznute.
6. Celer i paškanat se blanširaju dva minuta.
7. Tikvice, oljuštene i isečene na kolutove ili izdubljene za punjenje, se blanširaju dva minuta.
8. Sveže začinske trave se operu pod mlazom vode, osuše i stave u kesu za zamrzavanje.

Koje povrće ne treba zamrzavati?
Određeno povrće ne treba čuvati u zamrzivaču jer gubi i oblik i korisne sastojke i nakon odmrzavanja nije za upotrebu.
Povrće koje ne treba zamrzavati:
1. Cvekla
2. Krastavac
3. Zelena salata
4. Praziluk
5. Krompir
6. Rotkvice
* Napomena: Povrće poput graška i kukuruza se zamrzne sveže.
Koliko povrće dugo može da stoji u zamrzivaču?
Zamrznuto povrće je poželjno čuvati do 6 meseci u zamrzivaču.
Duže od 6 meseci se mogu čuvati:
1. Boranija
2. Brokoli
3. Grašak
4. Paradajz
5. Paškanat

Ovo povrće može ostati u zamrzivaču do 12 meseci (godinu dana).
Predugo čuvanje namirnica u zamrzivaču (duže od godinu dana) nije preporučljivo jer se gube korisni sastojci, a neke namirnice mogu da budu i štetne po zdravlje posle tolikog čuvanja u zamrznutom stanju.
Takođe, nemojte zaboraviti ni da jednom odmrznute namirnice ne treba ponovo zamrzavati, jer se gube korisni sastojci u hrani, a može doći i do kvarenja namirnica.
Komentari (0)