Promenila je svet: Na današnji dan je odštampana prva knjiga

Reč je o Gutenbergovoj Bibliji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/Dr. Jörn Günther Rare Books

Prva knjiga je odštampana na današnji dan. Reč je o Gutenbergovoj Bibliji. Veruje se da je napravljeno 180 primeraka prve Biblije, dok je do danas u komadu ostalo i pronađeno samo 49 primeraka. Znamo da je samo 21 primerak kompletan, svi ostalima nedostaju stranice ili odeljci.

Mnogi mogu da pomisle da je ovo izuzetno mali tiraž, ali se varaju. Do tog trenutka u Evropi je bilo objavljeno oko 30.000 knjiga.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Čuvena “Biblija u 42 reda” je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao najstarija štampana knjiga na svetu. Međutim, postoje nesuglasice. Neki veruju da su prvi primerci štampani između 1454. godine i 1455. godine. Dok drugi veruju da je prvi primerak štampan na današnji dan 1452. godine.

Godinama unazad nije prodat ni jedan primerak, one pripadaju muzejima i kolekcionarima. Procenjena vrednost ovih knjiga je oko 35 miliona dolara.

Označava početak štampe i revolucionarnu promenu u istoriji čovečanstva. Poznato je da je za prve primerke bio zadužen Johan Gutenberg. Ovo je ujedno i najstarija knjiga štampana tehnikom pokretnih slova. Međutim, postoje podaci da se ovom tehnikom štampalo u Kini nekoliko vekova ranije.

Neobičan klasik: Don Kihot je oduvek bio kul, ali to mnogi ne znaju

Malo ljudi zna ali Gutenberg nije zaradio ni paru od ovih Biblija. Naime, on je bio izuzetno poznat i popularan u tom periodu, ali je njegov život prava misterija. Znamo da ga je poslovni partner Johan Fust tužio zbog toga što mu nije vratio pozajmljeni novac i dobio sav novac zarađen od prodaje knjiga.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar