ISPISAO istoriju: Trenirao fudbal do devete godine, a sada OSVOJIO najveću biciklističku trku na svetu

Pogačar je postao prvi takmičar koji se okitio sa tri majice

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Tadej Pogačar je osvajanjem 107. izdanja Tur de Fransa upisao svoje ime u istoriju biciklizma.

Interesantno je da je prvo od sporta igrao fudbal, koji je trenirao do devete godine. Tada je počeo da se bavi biciklizmom i pridružio se starijem bratu, Tilenu Pogačaru, u lokalnom timu Rog Ljubljana.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Mladi biciklista iz Slovenije je prvi takmičar u istoriji koji se okitio sa tri majice. Žutom za ukupnu pobedu, tačkastom kao najistaknutiji u brdskim etapama i belom koja se dodeljuje najboljem biciklisti do 23 godine. Nešto slično je pošlo za rukom legendarnom Belgijancu Ediju Merksu koji se 1969. dokopao četiri majice, mada su tada postojale drugačije kategorije. Zbog te tri majice je ujedno zaradio novčanu nagradu od ukupno 545.000 evra, koje će, kako običaj nalaže, na ravne časti podeliti sa klupskim kolegama.

Reding i Veljko Paunović drže prvo mesto u Čempionšipu posle dva kola, u kojima nisu primili gol, a danas (16.00) ih čeka veliki izazov jer gostuju Kardifu, takođe ozbiljnom kandidatu za promociju. Kec u Velsu je 2,25, iks 3,20, a dvojka 3,35.

Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Kardif – Reding. 

Pogačar je prvi je takmičar iz Slovenije i bivše Jugoslavije, koji je osvojio trku, posle domaćeg predstavnika Anrija Kornea koji je 1904. godine sa 19 leta trijumfovao, drugi najmlađi pobednik u istoriji takmičenja, a ujedno i drugi koji se u svom debitantskom nastupu u Francuskoj popeo na najviši stepenik (prvi Loran Finjon iz 1983).

“Ovo je neverovatno, stojeći ovde u Parizu na najvišoj stepenici podijuma. Nikad nisam mislio da ću biti ovde. Bila je ovo sjajna tronedeljna avantura za mene. Moram da se zahvalim svima koji su učestvovali u pripremama za trku, mom timu i mojoj porodici”, rekao je mladi Slovenac, koji vozi za ekipu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Trka STRAVE I UŽASA! Šampionka sveta sletela sa puta u PROVALIJU, horor nesreća se ovako završila (VIDEO)



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar