Slušajte šta vam telo poručuje: 6 FIZIČKIH znakova da ste usamljeni

Stručnjaci tvrde da usamljenost može da oslabi imuni sistem

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/Dragana_Gordic

Uobičajeno je usamljenost posmatrati samo kroz psihološke pokazatelje, međutim, veoma su važni i fizički znakovi samoće.

Identifikovanje usamljenosti kod sebe, ali i kod drugih nikada nije jednostavno.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Ljudi ne žele da priznaju da su sami, jer se plaše da će biti osuđeni ili otuđeni. Sa druge strane, to ih i sprečava da preovladaju samoću ili da se obrate prijateljima ili stručnjacima za pomoć”, kaže psihijatar Bebita Spineli.

Zbog toga psiholozi ukazuju na 6 fizičkih znakova koji mogu da pokažu da ste vi ili neko vama blizak, usamljeni.

Simptomi prehlade

“Kada se osećamo usamljeni i kada nam nedostaje mogućnost interakcije sa ljudima na poznat i ugodan način, osećamo se ranjivo i kao da smo stalno pod napadom. Zbog toga osećamo da smo “hiper budni”, što uz ostale probleme, slabi naš imuni sistem i čini nas podložnijim bolestima”, navodi Kori Flojd, profesor komunikacije na Univerzitetu Arizona.

Foto: Freepik.com/rawpixel.com

Bolest koje se ne možete rešiti

“Zdravo telo i um se mogu se oporaviti od prehlade, međutim organizam koji je utučen samoćom, može da se razboljeva stalno. Osoba se može osećati bolesno ili da je stalno pod stresom, a da to ne povezuje sa usamljenošću. Oni to mogu definisati kao fizičku bolest koja se stalno ponavlja, ne pitajući se da li uzrok ima možda veze sa emocijama”, navodi Spineli.

Problemi sa spavanjem

Usdamljenost se može podudariti sa depresijom ili deliti neke od simptoma, kao što su problemi sa nesanicom ili sa previše spavanja.

Glavobolje

Takođe, i glavobolje mogu biti simptomi i usamljenosti i depresije. A razlika je u tome, što je u slučaju depresije to je stanje mentalnog zdravlja, a kod samoće, prolazno emocionalno stanje.

Foto/Pexels.com/Andrea Piacquadio

Stalno stanje neprijatnosti

Ako ste lišeni smislenih socijalnih konekcija, telo vas stalno tera da se više družite i vi se zbog toga ne osećate dobro.

“Ako o usamljenosti razmišljamo kao o stanju koje ima svoj “alarm”, poput gladi, ovo stanje neprijatnosti nas motiviše da tražimo socijalno povezivanje, isto kao što nam glad govori da moramo da jedemo”, priča profesor psihologije Džulijen Holt Lunstad.

Debljanje

Na isti način na koji usamljenost podstiče stanje “hiper budnosti”, zbog čega smo pod stresom koji slabi naš imuni sistem, ta hormonske neravnoteža može dovesti i do gomilanja kilograma”, zaključila je Spineli.

 



Izvor: Objektiv.rs, insider.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar