POTVRĐENO

Konačno su uspeli: U Brazilu nakon meseci širenja virusa stvoren KOLEKTIVNI IMUNITET, naučnici u šoku

Naučnici sve više uvereni da je brazilski grad stekao kolektivni imunitet

Foto: Youtube Erica Abelardo/printscreen

Brazilski grad Manaus, koji je bio snažno pogođen pandemijom koronavirusa, možda je imao toliko mnogo zaraženih da su njegovi stanovnici razvili “kolektivni imunitet, navodi se u preliminarnoj studiji.

Tokom maja virus se toliko brzo širio Manausom, najvećim gradom u Amazoniji, da su izveštaji iz prepunih bolnica bili dramatični, a broj ukopa povećao se pet puta u odnosu na prošlu godinu. No ubrzo je usledio rapidan i neobjašnjiv pad broja zaraženih i umrlih.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Skupina od dvadesetak naučnika iz Brazila i Velike Britanije sada tvrdi da je ustanovila zašto – virus je ostao bez domaćina.

U studiji koja još nije prošla recenziju ostalih naučnika, skupina koju je vodila Ester Sabino s Instituta za tropsku medicinu pri univerzitetu Sao Paulo analizirala je uzorke iz gradske banke krvi i testirala ih na antitela koronavirusa. Po njihovoj proceni, od prvog slučaja u martu koronavirusom je bilo zaraženo između 44 i 66 posto stanovnika Manausa.

To bi moglo biti dovoljno da se u gradu s 1,8 miliona stanovnika stvori imunitet krda.

Biće DOSTA MRTVIH, sve je više zaraženih koronavirusom: Zastrašujuće upozorenje doktora sa Oksforda 

Važna uloga kolektivnog imuniteta u kasnijoj fazi epidemije
Neobično visoka stopa infekcije upućuje na to da je kolektivni imunitet imao značajnu ulogu u kasnijoj fazi epidemije, napisali su naučnici u studiji koja je objavljena na portalu medRxiv.

“Svi pokazatelji ukazuju na to da je tako velika izloženost virusu smanjila broj novih slučajeva zaraze i smrti u Manausu”, izjavila je Sabino, profesorka medicine na Sveučilištu Sao Paulo koja je koordinirala studiju.

Manaus je na vrhuncu zaraze u svibnju bio poprište jezivih prizora iz zagušenih bolnica, iskapanja masovnih grobnica i tijela koja su se gomilala u hladnjačama.

Tada je onde dnevno umiralo nešto manje od 80 ljudi. Taj prosjek dramatično je pao poslednjih nedelja, na 3,5 smrti dnevno.

No stručnjaci ističu da je pokušaj stvaranja kolektivnog imuniteta opasan put.

“Zajednički imunitet putem prirodne infekcije nije strategija. To je znak da vlada nije uspela kontrolisati zarazu i to je platila velikim gubitkom života”, komentarisao je Florian Krammer, profesor mikrobiologije u univerzitetskoj bolnici Mount Sinai u New Yorku.

Drugi stručnjaci upozoravaju da bi imunitet krda mogao biti kratkog veka.

U Manausu je 2462 ljudi umrlo od covida-19. Da je država, imao bi drugi najviši mortalitet na svijetu sa 100,7 smrti na 100.000 stanovnika.

Izvor: Index.hr

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Komentari (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar