OPASNE NAMERE

Novi ŠAMAR Srbiji iz Brisela! Lajčak je podržao Prištinu, Beogradu se sprema PAKAO od pregovora

Zajednica srpskih opština po želji Prištine neće biti na stolu u Briselu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Instagram/budućnostsrbije

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da bi stvaranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu bila velika greška i pokretanje “raspada države iznutra”.

“Zajednica znači Republiku Srpsku na Kosovu bez priznanja”, rekao je on za televiziju T7 i dodao da je “velika greška” ako se u Briselu sada raspravlja o ZSO, prenosi Kosovo onlajn.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Nije da zameram nekome. Zašto razgovarati sa Srbijom o našoj teritoriji unutar Kosova. To je rak za državu Kosovo. Niko na kosovskom tlu nema pravo da razgovara o Zajednici”, rekao je Tači.

Vučić sa Lajčakom U ČETIRI OKA: Poznato šta je bila glavna tema razgovora (FOTO)

On je rekao i da ne veruje da u kosovskoj Skupštini postoji poslanik koji će glasati za Zajednicu.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je ranije danas naveo da ZSO neće biti na dnevnom redu sastanka u ponedeljak u Briselu, jer jedna strana još nije spremna za raspravu, čime je indirektno stao na stranu Prištine.

Formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom predviđeno je prvim Briselskim sporazumom iz 2013. postignutom u dijalogu Beograda i Prištine. Konkretni detalji su dalje usaglašeni principima, odnosno opštim elementima, sporazumom iz 2015. godine.

Međutim, Ustavni sud Kosova je decembra 2015. godine utvrdio da principi o ZSO nisu u potpunosti usaglašeni sa Ustavom Kosova, ali, kako su dodali, to bi se moglo uskladiti zakonskim aktom Vlade Kosova i Statutom o Zajednici, podseća Kosovo onlajn.

Pitanje formiranja ove zajednice je izazvalo žestoke rasprave i masovne proteste na Kosovu 2016. godine.

Pitanje ZSO je ponovo pokrenuto 7. septembra ove godine, u okviru dijaloga na visokom političkom nivou koji vode predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti.

NEMA NOVE RUNDE NA VISOKOM NIVOU

Nove runde dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou neće biti sledeće nedelje u Briselu, iako je to bilo planirano, a kako je sinoć saopštio Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, delegacija Srbije putuje u ponedeljak u Brisel na razgovore na tehničkom nivou o povratku srpske imovine na KiM.

– Sada je neophodno i od ključnog značaja za budućnost dijaloga da Priština na delu dokaže spremnost da radi na primeni ZSO i mi ćemo na tome insistirati na svakom sastanku, na svakom nivou, uključujući onaj u ponedeljak – poručio je Đurić.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar