OPASNO

Alarmantno! Udišemo kancerogeni arsen! Profesor Slobodan ovim rečima izazvao je šok u studiju RTS

Bor nikad nije bio čist grad i uz Pančevo jedan je od centara zagađenja u Srbiji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
FOTO: Printscreen / RTS

Profesor Elektrotehničkog fakulteta Slobodan Vukosavić kaže da je zagađenje koje se registruje u Boru iznad propisanih normi i da građani imaju puno pravo da reaguju.

Alarmantna je situacija sa kancerogenim metaluidom arsenom koji je u određenim trenucima premašio granicu i po 300 puta, poručuje profesor u gostovanju na RTS.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Gostujući u Beogradskoj hronici profesor Elektrotehničkog fakulteta Slobodan Vukosavić naglasio je da je zagađenje koje se registruje u Boru definitvno iznad propisanih normi.

Istakao je da Bor nikad nije bio čist grad, kao i da je uz Pančevo jedan od centara zagađenja u Srbiji.

Zagađenje vazduha povezano sa smrtnošću od korone: UN objavile uznemirujuć izveštaj

Međutim, naveo je da je zagađenje sada kulminiralo, verovatno zato, kako je ocenio, što se u rudarsko-topioničarskom bazenu intenzivirala eksploatacija i proizvodi se više, pa se i više zagađuje.

– Problem je i u tome što određene ekskurzije, jednočasovne, sumpora višestruko, čak deset puta premašuju granice. Pogotovo je alarmantna situacija s kancerogenim metaluidom arsenom, koji je neretko pre dve godine bivao po 24 puta veći od granice – kaže Vukosavić.

On je istakao da stanje alarmantno.

– Tokom ovog leta, što se može videti na sajtu Instituta za rudarstvo, merenja pokazuju da je arsen u određenim trenucima premašio granicu i po 300 puta, što je zaista alarmantno – upozorio je Vukosavić.

Kaže da postoji oprema koja može da umanji i eliminiše zagađenje i treba je ugraditi.

Takođe, dodaje i da je ekološka oprema dosta složena i moguće je da postoje određene teškoće s obzirom da je fabrika počela sa radom 2018. godine i da bi trebalo da se vidi o čemu se tu radi.

– Građani Bora u ovom slučaju imaju puno pravo da reaguju i da očekuju da će reakcija doći brzo – smatra profesor.



Izvor: RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar