Nož od FEKALIJA jači od surovog Arktika: Naučnici stavili na test predanje Inuita (FOTO)

Antropolozi proučavaju kulturu i ljudski život, a jedna neverovatna priča dolazi iz severne polarne oblasti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay / WikiImages

Jedno od predanja Inuita, eskimskog plemena s obala Arktika, govori o starcu kojeg su članovi porodice želeli da smeste u naselje, što je on uporno odbijao, pa su mu uzeli alat i druge stvari potrebne za preživljavanje.

Snalažljivi starac se nije pokolebao, već je navodno sam izradio alat, među kojima i nož od izmeta! On se olakšao na ledu i napravio oštricu od zamrznutih fekalija. Ništa ga nije moglo sprečiti da živi sam…

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Predanje je zabeleženo u knjizi “Shadows of the Sun”, kanadsko-američkog antropologa Vejda Dejvisa, a istraživači Državnog univerziteta u Ohaju i Prirodnjačkog muzeja u Klivlendu odlučili su da ga stave na test.

“Arktička dijeta”

Kako bi proverili istinitost priče, bacili su se na “arktičku dijetu” punu proteina i masnih kiselina, istovremeno skupljajući svoje fekalije. Izradili su i poseban kalup u koji su smestili sadržaj i zamrzli ga na temperaturi od -50 stepeni.

Nožem s fotografije pokušali su da iseku svinjske iznutrice i mišiće, ali bezuspešno. “Oštrica” jednostavno nije mogla da savlada izazov.

Pre nego što su doneli konačnu odluku, izradili su još jedan nož, ali ovog puta od izmeta kolege koji nije bio na “arktičkoj dijeti”, već se hranio uobičajenim namirnicama iz lokalne prodavnice.

Rezultat je bio isti, a istraživači su zaključili da “noževi proizvedeni od zamrznutih ljudskih fekalija nisu funkcionalni”, prenosi CNET.

Naveli su da antropolozi moraju aktivno da istražuju raznorazne tvrdnje, urbane legende, predanja, glasine… ali da je i njihova provera važna, jer u suprotnom mogu naštetiti tezi o snalažljivosti i inovativnosti starosedelaca ili praistorijskih ljudi.



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar