DOBRO ZA OKOLINU

Budućnost kulinarstva? Naučnici ODŠTAMPALI MESO koje može da se jede i istog je ukusa kao pravo (FOTO)

Korak po korak, 3D štampači preuzimaju svet, pa samim tim i ishranu ljudi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/ KamranAydinov

Vremena se menjaju i to je neminovno.

Tehnologija se razvija brzinom svetlosti te, kada se sa ove tačke gledišta okrenemo i pogledamo šta se sve samo promenilo u predhodnih 10, 20 godina, gotovo je nezamislivo šta nas sve čeka u budućnosti.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Priča o 3D štampačima nije nova, a već se godinama pomeraju mogućnosti kako u oblasti arhitekture, tako i u inžinjeringu, a primenu nalazi na sve više polja.

Ipak, ono što je malo ko očekivao je da će ovakav tip štampe “svoje prste” umešati i na polju ishrane ljudi. Takoreći, budućnost je stigla pre nego što smo joj se nadali.

Naime, godinama se ukazuje proizvodnja mesa ima negativan uticaj na životnu sredinu. Neka istraživanja su čak pokazala da će u narednih 50 do 100 godina, određene vrste životinja potpuno izumreti, te su se kao alternativa, s obzirom da su ljudskom telu potrebni proteini, spominjali insekti kao jedan od izbora.

Sa jedne strane, sve je više ljudi koji prelaze na vegansku ishranu, ali, kao je i dalje daleko više onih koji uživaju u sočnom bifteku ili ćevapima, tržište alternativnog mesa počinje polako da cveta. Naime, već duže vreme se radi na tome da se proizvede meso na biljnoj bazi, istog ukusa kao prava stvar.

Zato je veliki bum napravila jedna izraelska kompanija, koja se pojavila sa patentom, odnosno mesom štampanim 3D štampačima, koje će se u slobodnoj prodaji naći u toku sledeće godine.

Kompanija je odlučila da uradi nešto što do sada niko nije uspeo, a to je da naprave vegansko “meso” koje će teksturom, mirisom i ukusom podsećati na pravo.

Nakon bliske saradnje sa “stručnjacima za meso”, kao što su kuvari, prehrambeni tehnolozi i mesari, Redefine Meat je digitalno mapirao više od 70 različitih senzornih faktora kako bi stvorili pravi sočni, ukusni odrezak.

Odresci su napravljeni od proteina soje i graška, kokosove masti i suncokretovog ulja, prirodnih boja i ukusa. Budući da su zasnovani na biljkama, zdraviji su od pravih, jer nemaju holesterol i sadrže puno proteina.
Odresci će uskoro će biti testirani u vrhunskim restoranima u Izraelu i po rečima stručnjaka, nadaju se da će biti dostupni za širu distribuciju sledeće godine.

Šta vi kažete na ovo? Da li biste probali ovakvo meso? Pišite nam u komentarima.

Preuzimanje teksta ili delova teksta dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i linka ka stranici Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar