Pazite kako i šta pričate: GLAS ODAJE ne samo kada ste zaljubljeni, već i ako varate partnera

Naučnici su utvrdili da se naš tonalitet menja kad nas neko privlači, ali i kad nismo verni

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/ drobotdean

Da li ste ikad primetili da vam glas postaje drugačiji kad razgovarate sa nekim ko vam se dopada?

Najednom je mekši, umilniji, neretko i piskaviji, van svake kontrole.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ukoliko ste mislili da ste usamljeni u tome, varate se. Zapravo se događa češće nego što mislite i to ogromnom broju ljudi.

Američki naučnici su utvrdili da se naš tonalitet menja kad nas neko privlači, ali isto tako je utvrđeno da i mi sami, neretko pokušavamo na osnovu nečije boje glasa da utvrdimo da li se toj osobi dopadamo.

Foto: Freepik/standret

Naučnici tvrde da se promene najčešće događaju dok telefoniramo, prenosi portal Huffpost.

Prema rezultatima studije koju je sproveo Univerzitet Olbrajt u Pensilvaniji, ženama glas postaje dublji kada su u društvu potencijalnog partnera, dok muškarcima u takvim situacijama glas postaje viši. Psiholozi koji su radili na ovom istraživanju veruju da promene u boji glasa mogu i da otkriju neverstvo partnera.

U toku istraživanja, analizirane su promene u glasu učesnika studije tokom telefonskih razgovora sa osobama suprotnog pola koje ih privlače, kao i razgovora sa prijateljima istog pola.

Kao zadatak imali su da azgovore započnu sa “Ćao, kako si?”, “Šta radiš?”, kao i slična pitanja koja inače postavljamo tokom uobičajenih razgovora.

Nakon toga, 80 ljudi je slušalo snimke razgovora, ocenjujući seksipil, zadovoljstvo, ali i stepen zainteresovanosti, samo isključivo na osnovu glasa.

Rezultat je bio da se jasno moglo oceniti da li su ispitanici razgovarali sa prijateljima ili sa osobama koje im se dopadaju.

Foto: Unsplash/ROBIN WORRALL

Vođa studije, profesorka Suzan Hadžis, istakla je da se jasno oseti toplina, zainteresovanost i zavodljivost u njihovim glasovima.

Vođeno ovim istraživanjem, pojavile su se i brojne nove studije koje upućuju da se takođe može otkriti i da li vas partner vara. Naime, naučnici veruju da razlika u visini tona, kvalitet glasa i manje pauza mogu biti pokazatelji, navodi se na portalu Daily Mail.

Naime, studija je sprovedena na muškarcima i ženama od kojih polovina nikad nije varala, a drugi su u nekom trenutku imali nešto sa nekim van svojih veza.

Istraživači su tražili od 152 osobe da ocene svaki uzorak glasa verovatnoćom da li je osoba varala – uopšte nije verovatno da će varati (1) ili vrlo verovatno da će varati (10).

Foto: Freepik/ Freepik

Ispostavilo se da su sa čak 98 odsto, uspešno povezali razlike u glasu sa onima koji su varali.

Sniženi glas može biti signal testosterona i povezan sa seksualnim nagonom, što navodi ljude da misle da je veća verovatnoća da će varati, rekli su istraživači.

Drugi vokalni znaci, poput jasnoće artikulacije, takođe su mogli doprineti percepciji neverstva.

Primer radi, muževniji muškarci imaju tendenciju da pokazuju manje jasnoće u svom govoru i pokazuju fonetske obrasce koji ukazuju na dominantnost, što bi zauzvrat moglo biti povezano sa pretnjom neverstva.

Šta vi kažete, da li ste nekad, na osnovu glasa, mogli da primetite da se nešto dešava u vezi ili da se nekome dopadate?

Pišite nam u komentarima.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar