Muče vas URASLE dlake na BRADI? Evo zbog čega one nastaju i kako da ih sprečite

Bitan je način na koji se brijete

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto:Freepik/drobotdean

Iako brijanje brade vremenom postane rutina, često brijanje utiče na to da se, u zavisnosti od osetljivosti kože, pojave određeni upalni procesi, osipi i urasle dlake.

Urasle dlake predstavljaju vrlo iritantan problem, koji odlikuje i prisustvo bola.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Međutim, najčešće smo sami krivi za to i vrlo lako možemo da sprečimo ovu neprijatnost.

Kako nastaju?

Urasle dlake su često problem za koji smo sami krivi, jer ne vodimo računa o tome kako i čime brijemo našu bradu.

Prva stvar koja je bitna je to u kom smeru se krećemo oštricom, jer od toga sve kreće. Ukoliko se brijete u smeru u kojem brada raste, onda već sprečavate pojavu uraslih dlaka, ali, ako ipak idete u suprotnom smeru, onda i dlaka sama kreće da raste drugačije, pa se dešava da krene da urasta pod kožom.

Muškarac se brije, Foto:Freepik/freepik

Zašto toliko boli?

Urasle dlake stvaraju crvenilo i ružan izgled tog dela gde urastaju, ali i prilično veliku bol koja nekada ne može da se podnese.

To se dešava zato što dlaka započinje da menja svoj smer rasta, ali to ne može odjednom u potpunosti da okrene, pa zbog toga ona u tom svom okretanju kreće da raste pod kožom, zbog čega se stvara upalni proces. Najviše zbog toga što nakon brijanja koža ostaje nezaštićena od bakterija koje se nalaze na oštrici, u vazduhu ili nečemu drugom što prislanjate na svoju kožu.

Tako osim dlake koja je neprirodno u koži, dolaze i bakterije zbog kojih dolazi do infekcije koja je veoma bolna.

Brada, Foto:Freepik/freepik

Kako sprečiti njihovu pojavu?

Najpre, pre samog brijanja bitno je da tvoja koža omekša.

Bitno je i kako tretirate kožu pre i posle brijanja, jer uvek koža mora da omekša, zbog čega je uvek dobro brijati se nakon tuširanja ili pod tušem, a treba i negovati kožu nakon ovakvog, agresivnog tretiranja.

Odmah nakon brijanja, kožu umijte veoma hladnom vodom, kako bi se ranije otvorene pore brzo zatvorile, čime se umanjuje mogućnost da bakterije prodiru dalje kroz kožu i tako utiču na brže stvaranje upala kada se dogodi da dlaka uraste.

Muškarac se umiva, Foto:Freepik/Racool_studio

Dobro rešenje je i piling – dva puta nedeljno, i to uvek pre brijanja. Na ovaj način ćete ukloniti sve one mrtve ćelije sa kože koje ne mogu da se uklone običnim umivanjem i sprečiti da se bakterije sa njih ubace dublje pod kožu brijanjem.

Nakon brijanja je neophodno da koristite neki serum, gel ili kremu koja je namenjna obrijanoj koži, budući da je takvi proizvodi umiruju od ovog agresivnog tretmana, te je dezinfikuju i štite od prodora bakterija.



Izvor: Objektiv.rs, wannabemagazin.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar