Ovaj genijalan uređaj skuplja otrovne čestice koje NE DOLAZE iz auspuha (VIDEO)

Velike količine mikroplastike zagađuju vazduh i okeane

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: The Tyre Collective / Ferrari / Profimedia

Grupa britanskih studenata osvojila je ovogodišnju međunarodnu nagradu “Džejms Dajson” za pronalazak uređaja koji skuplja mikroplastiku.

Mladi istraživači, okupljeni oko projekta “The Tyre Collective”, osmislili su rešenje za zaštitu životne sredine od opasnih čestica, koje proizvode gume automobila, kamiona i drugih vozila.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Koliko je problem značajan pokazuje i podatak da su velike količine mikroplastike otkrivene u okeanima, čak 300 puta veće od čestica koje proizvodi pranje sintetičke odeće ili sadržaj iz kanalizacionih cevi.

Uspešno testiranje

Mikroplastika se definiše kao čestice manje od pet milimetara, a najčešće sadrže rizične ili otrovne materije. Kao takve, zagađuju vazduh i vodu, završavaju u hrani koju kasnije konzumiramo…

Grupa britanskih studenata zato se bacila na posao i osmislila uređaj koji se montira iza guma. Čestice se skupljaju uz pomoć elektrostatike i smeštaju u posebne kontejnere.

Istraživači navode da je prototip, tokom testiranja, uspeo da pokupi oko 60% proizvedene “prašine”. Sadržaj se kasnije može reciklirati za izradu boja ili novih pneumatika.

Posle osvajanja prestižne nagrade, studenti rade na registraciji patenta i pokretanju startapa.



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar