JEZIVO

Milanu crv GMIŽE ispod kože: Godinama trpi nesnosne bolove, jednom je zabio tri IGLE u njega (FOTO)

Mladi stolar govori u očaju: "Ja ga osećam, a ponekad ga i vidim"

Foto: 24 sata printscreen

Osetio sam čudan bol u prsima na levoj strani iznad bradavice dok sam igrao fudbal. Mislio sam da je od napora. Bol se počeo pojavljivati i kad sam mirovao, pa sam otišao kod lekara. Bio je to početak agonije mladog stolara Milana Barića (34) iz Đulovca kraj Virovitice.

Čovek sa najjezivijom AMNEZIJOM na svetu: Pamti samo 7 sekundi, a onda mu se dogodi ovo (VIDEO)

Nakon niza pregleda i bolnica dijagnosticirana mu je toksokaroza, bolest koju uzrokuje parazit Toxocara, a kojeg prenose životinje poput mačaka i pasa. Svoje nepoželjne goste, tvrdi Milan, u telu oseća uprkos terapijama i povremeno vidi na površini ispod kože.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kako je u međuvremenu oboleo od lajmske borelioze, bolesti koju prenose krpelji, a koja može napasti i nervni sastav, mnogi su mu govorili kako verovatno umišlja da vidi “crviće pod kožom”.

Hrvatica SILOVALA SINA (7): Majka godinama zlostavljala dete! Opis zločina ŠOKANTAN

“Lekari su to otklonili kao mogućnost. Moj parazit je ostao, ja ga osećam, a ponekad ga i vidim. Devojku sam zamolio da snimi taj deo na kojem se jasno vidi. Poslednji put bilo je to pre dve nedelje. Opet se povukao i sad osećam samo bolove”, priča Milan za portal 24 sata, koji je odlučio da svoju muku podeli sa javnošću ne bi li pronašao nekoga ko je imao ili ima takav problem pa da dozna kako se rešio “nezvanih gostiju”.

Milan pokazuje parazita ispod kože Foto: 24 sata printscreen

“Dobio sam razne savete u zadnje dve godine od lekara, i od kolega, prijatelja. Jedna doktorka savetovala mi je da ga probam uhvatiti, pa sam, kad je taj put izašao baš pod kožu, uzeo tri igle, povezao ih poput češljića i zabio ih u parazita. Dok sam stigao na Hitnu, povukao se. Mene su gledali s čuđenjem i zezali me da to nije parazit nego da sam instalirao tranzistor”

Dala trogodišnjem bratu MARIHUANU i smejala se: Kada je videla šta se desilo, sada moli sve za OPROŠTAJ

Opisuje Milan u koje je krajnosti odlazio ne bi li se rešio parazita, kojeg nisu videli na ultrazvuku. Ipak pre ovih drastičnih koraka, prošao je niz pregleda, vađenja krvi, davanje stolice na analizu, bolnica, lekara, terapija. Kod lekara je otišao pre dvije godine kad su simptomi postali neizdrživi.

Do tada, priča, ne seća ni kad je bio kod lekara jer ga je zdravlje služilo. Jaka upala očiju ga je pre dve godine naterala da ga ipak poseti virovitičku Opštu bolnicu.

Pozitivan na toksokarozu

“Oči su me užasno pekle i, kad sam otišao na pregled, doktorka me je odmah poslala na test na toksokarozu i toksoplazmu. Ne znam što je videla u mojim očima da je zatražila taj test, no nalaz na toksoplazmu bio je negativan, dok se toksokaroza pokazala pozitivnom”, ističe Milan.

Opisao je i druge simptome koje je imao.

“Povremeno su mi se javljale glavobolje, mučnina i vrtoglavica i gubitak koncentracije. Unatrag godine dana bolovi su postali neizdrživi”, priča Milan kojeg su na kraju poslali u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti Fran Mihaljević.

Tamo je dobio lekove nakon brojnih pretraga i posle šest meseci nisu se videli pomaci na bolje.

Foto: 24 sata printscreen

“Prvo sam 28 dana pio Albendazol četiri tablete na dan. Stanje mi se malo poboljšalo, ali su paraziti i dalje ostajali u telu, te ih povremeno mogu napipati na levoj strani grudi ispod ključne kosti. Najbolje se vidi dok prelazi preko ključne kosti. Izgleda poput gliste i tvrdo je. Širine je dva milimetra, a dužina je više od 10 centimetara. Kad stisnem ispod prsta osetim kako gmiže, odnosno beži od pritiska. U zadnjem delu je tanji i milim da je to parazitov rep”, pojašnjava Milan.

Dodajući kako mu je posle određena terapija Mebendazolom. Efekt je bio isti.

Nakon kratkog poboljšanja stanje se ponovo vratilo na staro. Ističe i kako su mu se za vreme terapije pojavljivale kvrge na vratu i leđima veličine lešnika koje su se upalile i zagnojile.

Mazao ih je uljem da se gnojni sadržaji izgube.

“U Klinici ‘Fran Mihaljević’ kazali su mi kako su sve poduzeli, ali ja i dalje imam iste simptome i bolove, te povremeni prolazak parazita kroz gornji dio tela kao da su na korzu”, priča ogorčen Milan.

Zbog lajmske bolesti, koju prenosi krpelj, svakodnevno ide na terapiju u Viroviticu i to mu je samo još jedna tegoba zbog parazita.

Terapije mu do sada nisu pomogle

“Želja mi je da se jave ljudi koji su se susreli s istim nametnicima poput mene, kako bi mi pomogli u liječenju”, traži Barić. Kako se ovaj parazit dobiva od mačaka i pasa, sjetio se i da ga je pre četiri godine ogrebala mačka do krvi, no nikad neće saznati je li to stvarno i uzrok njegovih zdravstvenih problema.

Dodao je kako su u to vreme mačke bile jako bolesne, što je zaključio po njihovim “krmeljavim” očima.

Koliko su ovakve bolesti učestale i kako ih inače leče, pričala je hrvatski infektolog Maju Capar iz Pule.

“Konkretan slučaj ne mogu komentarisati, no mogu reći da se toksokaroza jako retko otkrije i radi se o bolesti od koje uglavnom obole deca. No kod toksokaroza parazita ni ne možete videti golim okom. Ono što je češće slučaj jest dirofilarija, koja je češće bolest pasa nego mača. Prenose je komarci. Sećam se konkretnog slučaja djevojke koja je imala glavobolje i neke neobične simptome. Opisivala je i kako bi bol osećala pri pranju kose. No nama je došla tek kada joj je natekao kapak. Posumnjala sam na dirofilariju te je poslala okulistici, koja je iz kapka izvadila tog crva, odnosno parazita”, opisuje Capar.

Dodaje i kako je parazit u tom slučaju “šetao” od potiljka do kapka, gde su ga na kraju izvadili i zaključuje: “Imala sam više sličnih slučajeva. Takvog parazita se rešava hirurškim putem”

Izvor: 24sata.hr

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Komentari (3)

Ostavi komentar

  1. Договори се са дерматологом кад се појави паразит да одмах дођеш.Дерматолози имају течни азот којем је температура -196 степени цел.Такви паразити се елиминишу смрзавање.Смрзне се и одмах извади.Срећно…

    Odgovori
  2. Dr. Jelisaveta Kunosić, mene je spasila. Takodje paraziti, koji su mi organizam i ceo sistem tako da kažem bukvalno razbili. Samo ću reći jedno, 10 godina neprestanih bolova, hroničan umor,isprljenost, jaka i neprevidiva promena raspoloženja, česte glavobolje. Jednom rečju, pakao.

    Odgovori
  3. Po opisu mi ne lici, ali moguce da je migrans cutanea. Prenose ga macke i psi svojim izmetom i mokracom, u tropskim krajevima se najlakse pokupi samo hodajuci vlaznim peskom. I tipicno je za tropske krajeve, pa ne znam bas da li je to. Ostavlja karakteristicne tragove na kozi, koji lice na geografsku mapu, pa se u Brazilu zove “bixo geográfico”-“geografski stvor”. Za coveka je, u sustini, bezopasan, larva je mikroskopska i pravi kanale samo u plitkom sloju ispod koze, ali izaziva svrab, pa cesanje dovodi do sekundarne infekcije. Imao sam ga dvaput, lek je obicna krema koja u sastavu ima Tiabendazol, maze se 10-15 dana i prodje. U Brazilu se uzima u apoteci, ali uz recept. U Evropi nigde to nisam nasao, kad je trebalo ljudima koji su to pokupili i primetili po povratku iz Brazila.

    Odgovori

Ostavite komentar