NAJOPASNIJI UBODI

Može i da vas ubije: Ovo su NAJOPASNIJI UBODI insekata, neko dobije blagi otok, a neko pada u komu

Trebalo da se čuvamo osa, pčela i stršljenova. Za neke osobe ubod ovih insekata uzrokuje samo bolni otok i crvenilo, dok neki padaju u komu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash / Boris Smokrovic

Učestalost reakcije koja zahvata ceo organizam usled uboda insekata u opštoj populaciji ide i do sedam odsto.

Još bi, iako je leto na izmaku, trebalo da se čuvamo osa, pčela i stršljenova. Za neke osobe ubod ovih insekata uzrokuje samo bolni otok i crvenilo, dok neki padaju u komu, ne mogu da kontrolišu mokrenje, guše se i povraćaju.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Doktor Žikica Jovičić iz Kliničkog centra Srbije kaže da je učestalost reakcije koja zahvata ceo organizam usled uboda insekata i do sedam odsto u opštoj populaciji:

Životno ugrožavajuće alergijske reakcije se javljaju u 0,4 do 0,8 procenata kod dece i oko tri odsto kod odraslog stanovništva.

Reakcija na ubod ose, pčele ili stršljena se karakteriše kao normalna i alergijska.

“Normalna, odnosno uobičajena reakcija podrazumeva crvenilo, otok uz svrab ili bol na mestu uboda”, kaže dr Jovičić. – Alergijska reakcija može da bude lokalna i sistemska.

Pod izraženom lokalnom reakcijom podrazumeva se pojava crvenog kruga, 10 centimetara u prečniku, koji se javlja na mestu uboda, a povećava se 24 do 48 sati po ubodu, i traje tri do 10 dana. Sistemska reakcija se manifestuje čitavim spektrom simptoma. U blage sistemske reakcije ubrajaju se koprivnjača, koja može da se javi po celom telu, otok grla i usta, svrab… Kod srednjeteških reakcija dolazi do gušenja, poremećaja srčanog rada i povraćanja, mučnine, proliva, malaksalosti. U najtežim slučajevima osoba pomodri, sroza joj se pritisak, konfuzna je ili bez svesti i nekontrolisano mokri.

Ulaze u domove i seju CIJANID: Ova napast već hara Beogradom, postoji samo JEDNA odbrana 

Inekcija adrenalina
Oni koji znaju da burno reaguju na ujed pčele, ose ili stršljena trebalo bi uz sebe da nose prvu pomoć. To je set lekova koji podrazumeva epi-pen, odnosno autoinjekciju adrenalina koja se daje u natkolenicu, zatim dve tablete antihistaminika i dve tablete kortikosteroida koje treba da se popiju odmah posle ujeda. Onaj ko pati od alergije na ovaj način kupuje dodatno vreme, dok ne stigne kod lekara.

To što je reakcija na ubod insekta izostala ili bila baš blaga ne znači da se ne bi trebalo pripaziti.

“Verovatnoća da se pri sledećem ubodu razvije sistemska reakcija je četiri do 10 odsto”,kaže naš sagovornik. – Mogućnost za razvoj srednjeteških i teških formi sistemskih reakcija kod osoba koje su imale samo lokalnu ili sistemsku reakciju koja je zahvatala samo kožu je pet do 20 procenata. Pacijenti koji su imali tešku anafilaktičku reakciju sa padom pritiska imaju oko 50 do 75 odsto verovatnoće da pri sledećem ubodu takođe imaju tešku kliničku sliku anafilakse.

Uboda ovih insekata, prema rečima dr Jovičića, posebno bi trebalo da se čuvaju stariji od 45 godina, pogotovo muškarci. Više uboda ili ponovljeni ubodi su takođe rizični.

Oprezni bi trebalo i da oni koji piju lekove iz grupe ACE inhibitora.

Uvek bi trebalo imati na umu i da ubod velikog broja insekata može dovde i do trovanja, a ne samo alergije.
Najteže reakcije na ubod nastaju kada se insekt proguta sa pićem ili kada čoveka ubode u glavu ili vrat. Ali ako ubode u nožni prst, to je najmanje opasno, jer se alergija odatle najsporije širi do srca i mozga.Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar