AKTUELNO

Otkrivamo Viber novitete koji će POMOĆI deci i roditeljima u novoj školskoj godini (VIDEO)

Više od 77% korisnika u Srbiji navodi da će upotrebiti aplikaciju u svrhu organizacije obrazovanja i nastave

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Viber

Kompanija Rakuten Viber predstavila je rezultate globalne ankete u kojoj je učestvovalo skoro 185.000 korisnika iz 24 zemlje, među kojima i Srbije.

Istraživanje je pokazalo da će 70% ispitanika širom sveta koristiti Viber tokom predstojeće školske godine, kako bi ostvarili kontakt s roditeljima, predavačima i učenicima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Mesecima od početka COVID-pandemije obrazovne institucije bave se pitanjem organizacije nastave, ali bez obzira na razmatrane modele školovanja jasno je da postoji potreba za obezbeđenjem stabilnosti i pristupačnosti resursima koje učenici zahtevaju.

Početak godine u klupama

“Viber je odlučan da podjednako služi đacima, roditeljima i predavačima kao podrška obrazovnom procesu – bilo da se sprovodi u učionicama ili onlajn“, saopštila je kompanija.

Kada je reč o rezultatima ankete u Srbiji, sprovedenoj u zvaničnoj Viberovoj zajednici za našu zemlju, više od 55% ispitanika smatralo je da školska godina treba da počne u klupama.

Isto pitanje postavljeno je i u specijalizovanoj Zajednici za predavače – u kojoj je 58% učesnika istaklo želju da godina počne na pomenuti način.

Foto: Viber

Zajednice za predavače

Srbija je u svetskom vrhu i po tome što više od 77% korisnika navodi da će upotrebljavati Viber da bi, u kontekstu organizacije obrazovanja i nastave tokom nove školske godine, direktno komuniciralo s roditeljima, predavačima i đacima.

Dobijeni rezultati, kako u Srbiji, tako i u svetu, podstakli su kompaniju da pokrene brojne Zajednice za predavače širom Evrope, koje olakšavaju korišćenje različitih funkcija za podršku obrazovanju, a takvu zajednicu dobila je i Srbija.

Temelji komunikacije

Kompanija je najavila da će narednih nedelja predstaviti niz novih funkcija, poput unapređene medijske galerije, mogućnosti sprovođenja kvizova unutar anketa, pisanja podsetnika u “Mojim beleškama”, koje će biti dostupne na verzijama aplikacije za mobilne uređaje (Android i iOS) i računare.

Kontaktirali smo Zarenu Kančevu, Marketing & PR direktorku kompanije Rakuten Viber za centralnu i istočnu Evropu, kako bi saznali više detalja o novitetima, ali i dostupnim podacima za Srbiju.

Za početak nas je zanimalo kako roditelji u našoj zemlji i regionu koriste Viber za komunikaciju, posebno u vreme škole.

Zarena Kančeva; Foto: Viber

“Kao što je poznato, Viber je vodeća platforma za razmenu poruka u regionu. Sigurno, roditelji su naši najbrojniji korisnici, jer imaju toliko toga da podele, dok su u potrazi za najboljim opcijama za svoju decu. Nova školska godina je počela, uz sve nesigurnosti koje donosi, u kombinaciji s očekivanjima šta takozvana ‘nova praksa’ može da pruži u procesu obrazovanja“.

Kančeva podseća da veliki broj ljudi smatra da udar COVID-19 predstavlja pretnju za vrstu nastave na koju smo navikli.

“Viber na ovo gleda kao na misiju koja treba da pruži podršku edukativnom procesu, tako što omogućavamo roditeljima, predavačima i učenicima besplatan, brz i efikasan način komunikacije. Postoje na desetine hiljada roditeljskih, predavačkih i učiteljskih zajednica širom regiona, i mi smo postojano deo tog procesa”.

Primena u školskom procesu

Kada je reč o najavljenim novitetima, Objektiv.rs i Viber predstavljaju najzanimljivije, koji će sigurno naći primenu među svim kategorijama korisnika.

1) Kviz mod

Nova opcija “Quiz mode” koja je već u upotrebi, može višestruko da se primeni tokom edukativnog procesa. Može da pomogne predavačima kada prate nastavu s đacima kako bi izvršili procenu nivoa razumevanja gradiva i preneli smernica roditeljima kroz unakrsnu komunikaciju u Viber Zajednicama.

Opcija je već aktivna na Android i iOS uređajima, kao i na računarima. Istovremeno, desktop verzija Vibera je odlična za obrazovanje, jer korisnici mogu lako da dele fajlove, upotrebljavaju opcije na mobilnom, kao i da imaju savršenu sinhronizaciju Vibera kroz različite uređaje.

2) Kreiranje stikera i GIFova (u obrazovne svrhe)

Neke od novih fukcija sa dualnom upotrebom – u zabavi i obrazovanju – koje mogu biti interesantne mlađim korisnicima omogućavaju kreiranje GIFova i stikera.

Korisnici aplikacije neće morati da napuštaju Viberovu platformu da bi mogli da kreiraju autentične GIFove i stikere na bilo koju temu – time što će iskoristiti svoje video-klipove i fotografije – ili načiniti nove korišćenjem funkcije integrisane (instant) kamere.

Ova funkcija se lako može transformisati iz zabavne u obrazovnu – time što ćete predavanje o hemiji predstaviti putem stikera, ili koristiti inovativni pristup predstavljanju matematičkih formula putem GIFova.

3) Nova medijska galerija

U smislu edukaciju, novu, unapređenu galeriju takođe bi trebalo istražiti. Ona će pomoći nastavnicima i učenicima da prate prosleđene linkove i fajlove u Viber grupama ili Zajednicama.

Takođe, opcije za administriranje Zajednica, kao što su ingerencije administratora i mogućnost pisanja članova unutar glavnog ekrana za prepisku – mogu biti od koristi kada je reč o obrazovanju.

Ne treba zaboraviti ni opciju koja će uskoro biti dostupna – “Podsetnici u mojim beleškama”, koja će korisnike podsećati za svaki rok za završetak obaveza, ili ukoliko neki poseban zadatak treba da bude odrađen.



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar