Ovo nije Tom Kruz! DeepFake tehnologija postaje opasna i Microsoft je odlučio da reaguje (VIDEO)

Snimci deluju neverovatno uverljivo i teško da golim okom možete prepoznati "lažnjak"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen Youtube / Ctrl Shift Face

Tehnološki gigant iz Redmonda predstavio je softver za analizu video-snimaka, koji detektuje moguće digitalne zloupotrebe.

Video Authentificator analizira fotografije i snimke, ukazujuću na procenat šanse da su montirani, tačnije da je reč o DeepFake manipulaciji.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Na ovaj način, Microsoft se priključio borbi protiv lažnih vesti i dezinformacija, koja je posebno dobila zamah uoči predsedničkih izbora u SAD.

Saradnja sa svetskim medijima

Kako bi istakao važnost toga da medijski sadržaji na internetu budu autentični, Microsoft je sklopio partnerstvo s kompanijom Ai Foundation. Ona će učiniti Video Authenticator dostupnim organizacijama uključenim u demokratske procese, ali i medijskim kućama, te političkim kampanjama.

Istovremeno, sarađuju s svetskim medijskim kućama (BBC, CBC, New York Times), u sklopu Project Origin, kako bi testirali pomenutu tehnologiju i pomogli u stvaranju standarda, prenosi portal Zimo.

Microsoft ističe da će u narednim mesecima proširiti partnerstvo i na druge tehnološke kompanije, kao i društvene mreže.

Kako izgleda lažni Tom Kruz

DeepFake tehnologija predstavlja vid veštačke inteligencije koja na originalne snimke ugrađuje tuđa lica. Takvi snimci deluju neverovatno uverljivo i teško da golim okom možete prepoznati “lažnjak”.

Krajem prošle godine, otkriveno je više od 15.000 DeepFake snimaka na internetu, u najvećem broju pornografskih, u kojima su lica zvezda filmova za odrasle zamenjena poznatim ličnostima iz sveta muzike ili politike.

Ukoliko niste upoznati kako izgleda DeepFake pogledajte naredni video i prosudite sami. Poznati komičar Bil Hejder imitira Toma Kruza i Seta Rogana. Ovo nije primer nikakve zloupotrebe, već ilustracija mogućnosti nove tehnologije. Autor je objasnio da je stvorio video-zapis kako bi podigao svest o pojavi lažnih vesti i snimaka.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar