Bol, svrab i osećaj neprijatnosti u OKU: Kada je ovo stanje prolazno, a kada je znak za UZBUNU?

Možda samo provodite previše vremena za računarom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/freepik

Povremen, kratkotrajan osećaj neprijatnosti ili bol u oku je stanje koje je, uglavnom, svima dobro poznato.

To ne mora odmah da bude znak za uzbunu, jer je moguće da ste samo proveli previše vremena za računarom ili je uzrok vaša glavobolja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ipak, uporno crvenilo oka, bol ili svrab, koje prate smetnje vida, predstavljaju znakove da treba da se obratite lekaru.

Treba znati i da nivo bola nije uvek proporcionalan sa ozbiljnošću uzroka. Minimalni problem, kao što je blagi nadražaj rožnjače, može da bude veoma bolan i neprijatan, a pojedina ozbiljna stanja oka, kao što su katarakta, glaukom ili dijabetes ne prati nikakav bol, već samo slabljenje vida.

Oni koji osete očni bol često imaju i zamućeni vid, crvenilo u očima i neprijatnu osetljivost na svetlost. Često je izazvan iritacijom ili upalom na površini oka.

Poreklo bola

Foto: Freepik/freepik

U većini slučajeva bol nastaje zbog problema u samom oku, infekcije, nadražaja ili povrede. Ima slučajeva i kada poreklo tegoba može biti vezano za glavobolju i upalu sinusa.

Bol može da bude oštra, tupa ili pulsirajuća. Treba je razlikovati od površnog nadražaja ili osećaja stranog tela. Rožnjača (prednji deo oka) je bogata živcima i jako je osetljiva na bol.

Osećaj stranog tela u oku kod većine pacijenata uzrokuje neprijatnost, peckanje u oku i iritaciju, a i ometa ih u obavljanju aktivnosti.

Osećaj težine u oku dobro je poznat svima koji mnogo vremena provode pred računarom, ili bilo kojim ekranom.

Foto: Freepik/freepik

Čmičak – najčešći bol koji se javlja oko očiju i projektuje se u samo oko je upala lojnih Mejbamovih žlezda, poznatija kao čmičak. Uzrokuje bol na delu gornjeg ili donjeg kapka, koji je osetljiv na dodir. Najčešće se čmičak može uspešno izlečiti kod kuće stavljanjem toplih obloga na kapke, uz masažu kapaka tokom nekoliko dana. Ukoliko čmičak postane tvrd vrlo lako i brzo se hirurški odstranjuje.

Bol na površini oka – osećaj peckanja, svrab i pulsiranje oka (igranje oka). Najčešći uzrok boli na površini oka je strano telo koje je zalutalo u oko. Infekcija oka ili bilo koji drugi faktor može izazvati iritaciju, kao i  osećaj bola ili svrab.

Foto: Freepik/yanalya

Takođe, i upala sinusa može uzrokovati bol u području očiju, kao i njihov otok i osetljivost. Bol oka može uzrokovati i migrenska glavobolja, uz osetljivost na svetlo i suzenje oka ili curenje nosa.

Bol u dubljim slojevima oka može biti uslovljena ozbiljnim zdravstvenim stanjem. Snažna bol u oku može biti praćena delimičnim gubitkom vida i to je znak za potrebnu lekarsku pomoć.

Bol u oku i glavi može da bude znak povišenog očnog pritiska.



Izvor: Objektiv.rs, svjetlost.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar