OBJEKTIV U MANASTIRU RAKOVICA

Bili smo na VAŠARU u Manastiru Rakovica! Morali smo da se provozamo RINGIŠPILOM na Veliku Gospojinu

Prodavci na uličnim tezgama nadaju se da će sve proteći uobičajeno, kao i svake godine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Stefan Kojić

U blizini manastira Rakovica, svake godine na ovaj dan održava se veliki vašar, na veliki verski praznik Veliku Gospojinu, a na kojem su glavna zanimacija luna park, štandovi sa slatkišima, garderobom od vune i igračkama za decu.

Ekipa objektiv.rs proverila je kako teku pripreme za ovaj događaj, koji je prvi u nizu nakon dužeg perioda bez ikakvih javnih događanja i proslava. Postoji li strah od zaraze korona virusom i koliko će to ove godine uticati na broj posetilaca, odgovorili su nam prodavci i vlasnici luna parkova, koji su uveliko spremni za današnji dan.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Uz sve potrebne mere, tradicija se mora nastaviti”

Vlasnik luna parka Zoran Marković kaže za objektiv.rs da je za njega ovo tradicija stara 50 godina koja ne sme da bude prekinuta, jer je “preživela” svakakve nedaće.

Čuda na GOSPOJINU! Išli smo na slavu manastira Rakovica i čuli tri priče koje razbijaju i najtvrđa SRCA

“Dvoumili smo se šta da radimo, plaćanje zakupa je skupo. Ali ako izgubimo kontinuitet, svaka sledeća godina biće upitna. Zato ćemo se čuvati, nositi maske i dezinfikovati sve što je potrebno, samo da se vašar održi”, kaže nam Zoran Marković.

Foto: Objektiv.rs/Stefan Kojić

Šatori, pečeni prasići i bik na ražnju

Prema njegovim rečima, do skoro se ovaj praznik slavio uz pečene prasiće, bika na ražnju, 10 šatora i poznatim pevačima koji pevaju uživo.

Danas je Velika Gospojina: Veruje da bi naročito ŽENE trebalo da ispoštuju ove običaje

“Sada, treba ubediti ljude da dođu da provozaju decu, da pojedu pljeskavicu i prošetaju. Takva je situacija, ali moramo da joj se prilagodimo, jer ne znamo kada će proći. Mislim da druženje ne treba zaustavljati, već samo poštovati distancu, dok se ne nađe neko rešenje”, kaže Zoran.

Vez za slavske kolače

Kragujevčanka Vesna Ćorović, koja prodaje vežene marame za slavske kolače, kaže da  je to njen omiljeni hobi i da je svo troje dece naučila da vezu.

Foto: Objektiv.rs/Stefan Kojić

“Inače sam medicinska sestra, ali svake godine dolazim ovde da prodajem marame, koje mnogi sa oduševljenjem kupuju. Cele godine se radi, ali se dobar vez zaista ceni i isplati. Nadam se da ćemo imati sreće kao i prethodne godine”, kaže ova vredna žena.

Ovčija vuna iz Ukrajine

Čarape, prsluci i ćebad pravljeni od ovčije vune i kozije dlake, prodaju se na tezgama i stižu čak iz Ukrajine.

Foto: Objektiv.rs/Stefan Kojić

“Živim u Novom Sadu, ali proizvode pravimo u Zapadnoj ukrajini. Nešto se radi ručno. nešto uz pomoć mašina. Najkvalitetniji i traženiji proizvod su naše vunene čarape, za koje će se tek čuti, kaže za objektiv.rs Aleksandar Lazorenko, koji svoju tezgu ima u Rakovici.

Ništa bez slatkiša

Kada se štand zašareni, prvo se ispred njega poređaju deca, kaže prodavačica Đurđica.

“Nema pravila šta se najviše kupuje, to zavisi kakav je dan. Meni su slatkiši dosadili, ali mnogi ne mogu da prođu a da nešto ne kupe i ne probaju. Tako je svake godine, to daje neku čar ovom događaju”, kaže za naš portal.

Foto: Objektiv.rs

Piše: Aleksandra Vasić

Foto: Stefan Kojić

Video: Danilo Krša

Preuzimanje teksta ili delova teksta dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i linka ka stranici Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar