Prva bračna noć: Šta danas znače beli ČARŠAFI i koji stari OBIČAJI progone savremene žene

Za mnoge osobe, posebno žene, prva bračna noć bi zapravo mogla biti ujedno i prvo seksualno iskustvo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/geraldfriedrich2

Prva bračna noć je nešto što se pamti ceo život i zna da bude baš stresna za novopečeni bračni par.

Za mnoge osobe, posebno žene, prva bračna noć bi zapravo mogla biti ujedno i prvo seksualno iskustvo.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Nije ni čudo da bi to moglo biti uzbudljivo i zabrinjavajuće iskustvo, jer mladoženja ili mlada možda nemaju pojma kako da iniciraju seks ili razgovaraju o tome.

Nekada su stvari bile mnogo drugačije, sve se odvijalo po nekakvim pravilima, znalo se kako se muškarci ponašaju, a kako žene, kao i to šta žene smeju, a šta ne smeju. Bila su neka drugačija vremena u kojima se znalo kako funkcioniše jedan brak, šta su obaveze muža, a šta žene. Naročito su se običaji vezani za prvu bračnu noć nekada i sada dosta izmenili.

I dok su se prve bračne noći nekada završavale tako što su se svatovima pokazivali beli čaršavi poprskani krvlju, što je simbolizovalo devojčino gubljenje nevinosti, danas se u šali govori da mladenci prvu bračnu noć provode brojeći pare od poklona, jer mnogi u današnje vreme velika svadbena veselja prave i da bi zaradili.

Foto/Pixabay/ Bruno /Germany

Nekada su brakovi u mnogim zemljama bili ugovoreni. Roditelji su birali muža za svoje ćerke ili su pristajali na neke dobre ponude koje su po njihovom mišljenju bile pravi izbor. Te situacije se i dan danas dešavaju u nekim delovima sveta i tamo nisu čudna pojava. U današnje vreme devojke koje se tako udaju pristaju na brak da bi udovoljili roditeljima ili se osećaju kao da nemaju prava na glas i na sopstveni izbor.

U ovim ugovorenim brakovima i nekada, a i u današnje vreme devojke su se osećale potčinjeno, poniženo, bez prava na nežnost ili izbor. Podrazumeva se to da će beli čaršafi na kraju noći biti crveni, a ako ne bude tako, onda je to najgora stvar koja se dešava.

Foto:Freepik/rawpixel.com

Krv na njima pruža dokaz rodbini da je došlo do ispunjenja bračne obaveze. Porodice se okupljaju da čestitaju mladom bračnom paru kad vide krvave mrlje i tek posle toga se bračni ritual smatra dovršenim. Nevinost je bila obavezna stvar i ako bi devojka u brak stupila bez nje, to je vrlo lako moglo da rezultuje time da se brak posle prve bračne noći razvede. Ako nema krvi, žena bi mogla da bude izopštena i vraćena roditeljima kao “oštećena”.

Aktivisti za ljudska prava u Azerbejdžanu kažu da je tradicija svedočenja prvoj bračnoj noći i paradiranje čaršavom i dalje naširoko rasprostranjena u ruralnim delovima zemlje. Takođe, ponekad pre venčanja ženu pregleda “specijalista” kako bi se uverio da je i dalje devica.
Ova tradicija svake godine postaje sve traumatičnija za žene, kaže psihološkinja Elada Gorina.

Foto: Pixabay/ArmOroysco

U savremenom svetu, gde se sve više ljudi venčava kasnije u životu i ima bar nekakvo seksualno iskustvo pre braka, mladim ljudima nisu potrebni saveti rodbine koja sedi u susednoj prostoriji i čeka krv na posteljini. U danasnje vreme, svako sebi bira partnera, svako odlučuje da li mu neko odgovara ili ne i samim tim snosi odgovornost za uspeh ili neuspeh svog braka. Takođe, seksualno iskustvo je stvar koja se tiče samo supružnika i ne uključuje se rodbina u te stvari.

Danas je sve ređa stvar da žene stupaju u brak nevine, ali ima i onih koje same izaberu tako. U svakom slučaju, bez obzira što na još nekim delovima sveta postoji tradicija da žena ulazi nevina u brak, osamostaljivanje žena, novo vreme gde žene imaju pravo glasa i gde su nezavisne od bilo koga, dovele su do toga da se ova tradicija na sreću gubi u potpunosti.

Foto: Pexels.com/Dimitri Kuliuk

Stari običaji još po negde progone žene, jer su bili jako ukorenjeni po celom svetu, ali beli čaršafi ostaju beli i to više nije nikakav problem, brakovi i pored toga traju, a žene se osećaju kao bića koja imaju pravo na izbor.



Izvor: Objektiv.rs, RTVBN, bbc.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar