VAŽNO

BESPLATAN smeštaj i put u 25 srpskih banja: Prijave od danas, evo koji su USLOVI

Fond plaća pun pansion i troškove terapije u banji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Paddy Walker

Od danas do 7. septembra penzioneri sa primanjem do 27,7 hiljada dinara mogu da se prijave za besplatnu rehabilitaciju u nekoj od 25 banja, navodi se u pozivu koji je objavio Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Uz domaće penzionere čija penzija ne prebacuje 27.775 dinara pravo da se jave za besplatnu banju imaju i oni koji su penzije zaradili kombinovano, primenom domaćih propisa i na osnovu međunarodnih ugovora, ali da im ukupna penzija ne prelazi predviđeni iznos.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Dodatni uslov za penzionere je da nemaju druga lična primanja, navodi Fond PIO.

Uz prijavu podnosi se penzijski ček, medicinska dokumentacija kao i izjava u koju banju žele na desetodnevnu besplatnu rehabilitaciju.

Troškovi prevoza u visini cene autobuske, odnosno vozne karte drugog razreda uključeni su u iznos koji pokriva Fond PIO kao i troškovi puta i boravka za pratioce deteta koje koristi porodičnu penziju po osnovu nesposobnosti za samostalan život i rad, odnosno pratilaca slepih penzionera koji dobiju rehabilitaciju o trošku Fonda.

Fond plaća pun pansion i troškove terapije u banji a penzioneri će tokom boravka u banjama biti potpuno medicinski zbrinuti, što podrazumeva lekarski pregled, EKG, laboratorijske analize, specijalističke preglede i vizite odeljenjskih lekara.

Foto: Youtube/Printscreen

Do 7. septembra prijave za besplatnu banjsku rehabilitaciju se podnose udruženjima, odnosno odborima korisnika penzija sa područja filijale Fonda na kojoj korisnik ima prebivalište.

Korisnici sa teritorije Kosova i Metohije sa prebivalištem, odnosno boravištem van teritorije te pokrajine, prijave podnose najbližoj filijali Fonda.

Kako je saopšteno, rang lista se posebno utvrđuje za starosne, porodične i invalidske penzije.

“Na redosled na rang listi uticaće visina penzije, dužina staža osiguranja, dužina korišćenja penzije, ostvareno pravo na tuđu negu i pomoć i ostvareno pravo na porodičnu penziju za korisnika koji je to pravo ostvario kao dete koje nije sposobno za samostalni život i rad”, navodi Fond PIO.

Pod jednakim uslovima, prednost će imati stariji korisnik penzije, a članstvo u penzionerskim organizacijama nije uslov za korišćenje prava na besplatnu banjsku rehabilitaciju.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar