ZAGAĐENJE PLANETE

Katastrofa kakvu ne pamtimo: Izlilo se 1.000 tona nafte, trebaće decenije da se oporavimo (VIDEO)

Na satelitskim snimcima vidi se 1.000 tona izlivene nafte koja se širi severno duž obale sa mesta izlivanja u tirkiznim vodama morskog parka Blu bej

Foto: Printscreen/Youtube

Korali koji vekovima žive na obodu Mauricijusa ugroženi su naftom prolivenom iz olupine japanskog tankera, kažu naučnici.

Na satelitskim snimcima vidi se 1.000 tona izlivene nafte koja se širi severno duž obale sa mesta izlivanja u tirkiznim vodama morskog parka Blu bej, prenosi Rojters.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Naučnici tvrde da šteta prourokovana izlivanjem može decenijama da utiče na Mauricijus i njegovu ekonomiju, zavisnu od turizma.

“Ovo izlivanje nafte dogodilo se u jednom od najosetljivijih područja Mauricijusa, ako ne i najosetljivijem”,  rekao je okeanograf i inženjer zaštite životne sredine Vasen Kaupaimuto sa ostrva, gde je nadgledao katastrofu.

Prema njegovim rečima, biće potrebne decenije da se oporavimo od ove štete, a neki od grebena se možda nikada neće oporaviti.

Nafta dolazi sa japanskog broda MV Vakašio, koji se 25. jula nasukao na greben. Još nije jasno zašto je brod plovio tako blizu obale.

Otprilike nedelju dana kasnije nafta je počela da curi. Međutim, protok je zaustavljen, kažu vlasti, nakon što su ispumpali preostalu naftu sa broda. Vlasnik broda Nagašiki Šiping rekao je da će se suočiti sa svojom odgovornošću i proceniti nadoknadu za katastrofu.

Izvor: Informer

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar