Jugoslavija je PLAKALA kad je lepa glumica POGINULA: Samo 45 dana držala je u rukama svoju ćerku! (FOTO)

Preminula je u 40. godini, a naslednica joj je danas lepotica

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Screenshot Youtube

Lepa glumica Ena Begović, koja je svojom atraktivnošću privukla pažnju čim se pojavila u prvom filmu imala je veoma turbulentan život.

Nažalost, smrt je došla prerano i Ena je poginula u saobraćajnoj nesreći na ostrvu Brač 15. avgusta 2000. godine, što je šokrialo ceo region, naročito zbog toga što je samo mesec i po dana pre smrti postala majka.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ena je rođena 16. juna 1960. godine u dalmatinskoj porodici u Trpnju, kao prvo dete svojih roditelja.

Bez oca je ostala 1989. godine, a za majku Terezu je oduvek pričala da joj je, pored sestre Mije, najbolja prijateljica. Oni koji su je dobro poznavali, kažu da u detinjstvu nije bila društvena, da je bila odmerena i povučena, posvećena čitanju i samovanju.

“Ona bi za razliku od mene u školu išla okolnim putem samo da ne bi morala da prođe Stradunom i bude primećena”, prisetila se Mia, koja je tri godine mlađa od Ene.

Foto: Screenshot Youtube

U pubertetu je Ena bila buntovnica, ali je već tada pokazivala umetnički talenat, dok je među vršnjacima bila poznata po recitovanju. Čim je krenula u srednju školu upisala se u studentsko pozorište “Lero”, a njena filmska karijera počela je slučajno kada ju je 1978. u jednoj predstavi primetio reditelj Lordan Zafranović i ponudio ulogu joj u filmu “Okupacija u 26 slika”.

Ipak, gluma nije uspela da je zainteresuje, pa je upisala Pravni fakultet, ali nije mogla da pobegne od ponuda koje su stizale sa svih strana. Kada se doselila u glavni grad Hrvatske, živela je zajedno sa sestrom i Alkom Vuicom u iznajmljenom stanu. U tom periodu reditelj Ljubiša Ristić sreo ju je u kafiću i predložio joj da zaigra u njegovom filmu “Ivan Goran Kovačić”, gde je glavnu ulogu tumačio Rade Šerbedžija.

Ni to je nije vezalo za glumu, ali je popustila pred Radetovim nagovorima da ne zapostavlja svoj talenat i upisala je Akademiju dramskih umetnosti. Tokom studija je dobijala je važne uloge u filmovima, a istovremeno je snimala i visokobudžetne serije. Status zvezde dobila je nakon uloge u Zafranovićevom “Padu Italije”, a scena u kojoj izlazi iz mora ostala je upisana u istoriji kinematografije. Posle ovoga Ena je postala seks-simbol i bila je na naslovnim stranama svih mogućih novina.

Iako je mislila da će karijeru graditi na filmu, kada je 1983. diplomirala posvetila se pozorištu. U zagrebačkom HKN glumila je 16 godina, sve do smrti.

Ena je bila svesna svoje lepote, ali je niej zloupotrebljavala. Imala je malo prijatelja, među kojima se ističu reditelj Jakov Sedlar i glumica Ankica Dobrić, koju je upoznala na fakultetu. Nije volela politiku, a tokom rata je govorila: “Kakvi smo mi divljaci, zar ne možemo u miru da se raziđemo”. Devedesetih je bila na vrhuncu slave, ali i dalje nije bilo ljubavi u njenom životu.

Posle saobračajnog prekršaja koji je napravila 5. juna 1996, u kojem je stradao biciklista, nikad se nije oporavila. On je, kako se tada pisalo, vozio tri puta većom brzinom od dozvoljene, ali se ni Ena nije pridržavala propisa.

“Ova nesreća mi je promenila život, i mada se ne osećam krivom saosećam se sa stradalim”, rekla je Ena tada. Glumica je zbog ovog slučaja bila osuđena na osam meseci zatvora i tri godine uslovno. Ipak, na kraju je odlučeno da kaznu odsluži uslovno.

Eni je podršku u teškom periodu pružao Josip Radeljak, bogati biznismen iz Splita, koga je upoznala krajem osamdesetih i koji je bio njena fatalna ljubav.

Radeljak je tada bio u braku sa glumicom Bebom Lončar, koji je trajao 23 godine, i sa njom je imao sina Lea. Ona je godinama pokušavala da zatrudni i kada se konačno ostvarila kao majka napustila je glumu. Kada je dečak napunio pet godina, počeli su problemi u braku, jer je Josip tada upoznao Enu.

Foto: Screenshot Youtube

Njih dvoje su uspeli dugo da održe svoju vezu tajnom, a kada je sve otkriveno, Beba se razvela od Josipa, i kako se tada pisalo, bez ikakvih materijalnih sredstava vratila u Beograd gde i danas živi. Josip je zbog tvrdnji da Lončareva ima problema sa alkoholom, zbog čega je navodno dve godine bila u ustanovi za odvikavanje, dobio potpuno starateljstvo nad sinom. Beba je godinama ćutala o braku s njim, a prema čaršijskim pričama, Radeljak joj je navodno obećao da će, ukoliko se Lončareva bude držala dogovora i ukoliko bude ćutala, kad im naslednik bude punoletan, njemu prepisati kompletnu imovinu, dok će ga razbaštiniti ukoliko ona iznese bilo kakve podatke o njihovom braku u javnost. Beba nikada nije progovorila, a njihov sin je na svoj osamnaesti rođendan postao naslednik imperije nekretnina u brojnim evropskim gradovima.

Ena i Radeljak venčali su se u svom zagrebačkom domu na Cvetnom trgu, u junu 2000. godine. Ena je već tada je bila u poodmakloj trudnoći, a ćerku Lanu rodila je 1. jula 2000.

Tokom trudnoće Ena je pričala da je presrećna i da joj je u životu bilo najvažnije da postane majka. Porodila se u trideset i devetoj godini, a u ulozi majke uživala je svega četrdeset pet dana.

Tog 15. avgusta 2000. glumica je sa suprugom, ćerkom, majkom i posinkom Leom boravila u vili na Braču, iz koje se sa ostalim članovima svoje porodice uputila u posetu prijateljici Stipici Kalođeri.

U mestu Splitska, Leo je rešio da volan prepusti ocu. Zaustavio je automobil na uzbrdici, a kada su iz njega pokušale da izađu Ena i Tereza sa Lanom, navodno su otkazale kočnice i auto se survao u provaliju.

Suđenje za nesreću trajalo je do 2007. godine, kada je Županijski sud u Splitu Lea Radeljaka oslobodio krivice. Kao razlog za nesreću navedena je fabrička greška automobila, zbog čega je kompletna linija povučena iz prodaje.

Samo godinu dana posle njene smrti Enin utučeni muž ušao je u vezu sa voditeljkom i pevačicom Vlatkom Pokos, s kojom se venčao na Karibima. Vlatka je brinula o Eninoj ćerki, a glumičina majka i sestra retko su viđale Lanu.

Foto: Screenshot Youtube

Ovaj brak okončan je burno, Josip je Vlatku izbacio iz stana, a ona ga je optužila za zlostavljanje, zbog čega je neko vreme bio u pritvoru. Pokosova je posle toga napisala i knjigu u kojoj je, između ostalog, pisala da je živela sa njim u stanu oblepljenom Eninim fotografijama. Radeljak je tužio Vlatku da je zlostavljala njegovu ćerku, koja je svedočila o tome na sudu, ali su ove optužbe odbačene.

Posle Vlatke Josip je bio i sa starletom Dolores Lubašom, ali njegovi pritajelji tvrde da je njegova najveća ljubav ostala Ena, koju nije mogao da zaboravi ni pored jedne druge žene.

“Što više vreme prolazi, to smo svesniji gubitka. Ta bol ne prestaje, a sestra mi sve više nedostaje. Iskreno, sve teže se borim sa emocijama i suzama. Postajem setnija i znam da bismo danas, možda i više nego ikad, bile potrebne jedna drugoj. Žao mi je što ne možemo da delimo sve ono što bismo danas, da je ona tu… teško je to objasniti, ali gde god da krenem, Enu nosim sa sobom u podsvesti. Osećam beskrajnu ljubav i ponos zato što sam se družila s njom, što je ona želela da bude moj prijatelj bez obzira na to što smo sestre. Ponosna sam što sam toliko uloga odigrala s njom… O da, bio je to pravi užitak”, rekla je svojevremeno Mia Begović.

U nastavku pogledajte kako izgleda lepa ćerka pokojne glumice.

V. T.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar