Čuvaju sećanje na velikog književnika: Legat Danila Nikolića poklonjen Adligatu

Nikolić je jedan od najznačajnijih srpskih pripovedača i romanopisaca druge polovine XX veka

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Printscreen/Youtube

Legat književnika Danila Nikolića (1926-2016) poklonjen je Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat u kojem su otvoreni Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti.

Legat su formirale ćerka Lidija Nikolić i unuka Ana Novaković, a poklonjen je nameštaj iz piščevog stana – pisaći sto i stolica, garnitura za sedenje, pisaća mašina, naočare i olovka, ali i mnogobrojne književne nagrade, umetnička dela iz njegovog stana uključujući i jednu sliku Save Stojkova.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Nikolićeva ćerka, i sama pisac, Lidija Nikolić istakla je da posle svih nagrada i velikog uvažavanja koje je došlo kao plima u jednom trenutku, poslednjih godina njegovog života i naročito posle smrti, njen otac je bio prilično zanemaren, počeo je da pada u zaborav.

“Bilo mi je teško da se odreknem tih stvari za koje sam veoma emotivno vezana, ali sam ovom saradnjom veoma zadovoljna. Treba negovati sećanje na njega”, kaže Nikolićeva.

Danilo Nikolić je bio jedan od najznačajnijih srpskih pripovedača i romanopisaca druge polovine XX veka. Nakon odlaska u penziju, stekao je priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi. Za života je spadao u najčitanije pisce svoje generacije, a njegova dela su prevođena na engleski, mađarski, makedonski, češki, slovenački, nemački i kineski jezik. Danilo Nikolić je sahranjen u Aleji zaslužnih građana, a prošle godine jedna ulica na beogradskoj opštini Čukarica dobila je njegovo ime.Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar