Mislite da PREVARA podrazumeva odlazak sa nekim drugim u KREVET? Greška! Ona može biti i emocionalna

Postoje 3 tipa ove prevare i evo kako da ih prepoznate

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Freepik/freepik

Kada kažemo “prevara”, većina odmah pomisli na fizičku, kao što su poljubac i seks.

Međutim, prevara je prilično širok pojam.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

I ne, ona ne mora biti samo fizička. Može biti i emocionalna, a mnogi, čak, smatraju da je ta i gora od fizičke.

Kako mnogi psihoterapeuti kažu, ono što je kod prevare u ljubavnoj vezi ili u braku tipično jeste da varajući drugog mi sve vreme varamo sebe, i da je to ono što zapravo najteže podnosimo.

Takođe, kada taj neko sazna da je prevaren, onda uslede bol i razočaranje onog do koga nam je ipak stalo, što je opet oštrica koju teško podnosimo. Međutim, ono o čemu treba da se zapitamo pre svega jeste šta je to prevara? Da li je ona samo fizička, ili se računa i ono kada naše emocije više nisu na onoj adresi na kojoj su do nedavno bile?

Foto/Freepik/prostooleh

Prevara je i kad smo sa nekim drugim samo u mislima, kada maštamo o drugom, kada taj neko postaje naša svakodnevna i celodnevna opsesija, iako se sve vreme suzdržavamo od bilo kakvih konkretnih koraka koji bi te misli preselili u stvarnost i prevaru učinili i fizičkom. Ono što je važno jeste da ta emocionalna stanja koja takođe zovemo prevarom možete da prepoznate, pre svega kod sebe i u svom odnosu sa partnerom, kako biste mogli da ih osvestite, i da na kraju priznate sebi šta je to što je vaša ljubavna budućnost – taj neko sa kim ste u vezi ukoliko želite da poboljšate svoj odnos, ili pak da shvatite da su se tu osećanja sasvim potrošila i da je možda vreme za kraj. A taj kraj je u tom slučaju bitno da se desi kako biste na pravi način mogli da otvorite nova vrata, piše mogujatosama.

Evo koja su tri tipa emocionalnog varanja tipična:

Foto/Freepik/ArthurHidden

Kada sa drugim delite svoju intimu

Vaš partner treba da bude i vaš prijatelj. To ne znači da nećete imati svoje prijatelje i pored partnera, ali on je takođe taj koji vam je blizak, koji vas dobro poznaje, i sa kim imate potrebu da podelite sve što vas se dešava, svoje želje, strahove, nadanja. Onog momenta kada to više ne činite, kada nemate potrebu za tim, i kada ta osoba postane neko drugi, za kog potajno priželjkujete da bude na mestu vašeg partnera. Možda niste ni svesni, ali vi tako već razvijate bliskost sa nekim drugim, onakvu kakva je tipična za ljubavni odnos.

Foto/Freepik/yanalya

Tajanstvenost

Još jedna znak emocionalnog varanja. Kada odlučite da svesno prećutite da ste se sa nekim možda videli na kafi, iako je to tehnički zaista bila samo kafa. U isto vreme prećutkujete i sebi da tu ipak ima nešto više od običnog prijateljskog viđanja, kada klupko kreće da se mrsi, a vaš ljubavni status sa partnerom da se dodatno komplikuje iako vi to sebi ne želite da priznate.

Foto/Freepik/yanalya

Relativizacija onog što vam je nekad bilo neprihvatljivo

Ovo je takođe veoma važan signal kada je smocionalno varanje u pitanju. Nekad, kada ste bili na vrhuncu zaljubljenosti i bliskosti sa svojim partnerom, bilo vam je nezamislivo da bi to jednom moglo da se završi, ili da biste mogli da budete sa nekim drugim. Sada vam to više i ne izgleda tako, i nalazite opravdanja za eventualni kraj vaše veze. Ukoliko se tako osećate, to onda znači da je vašoj vezi već došao kraj, iako možda se on možda još uvek nije formalno desio.

U svakom slučaju, iskrenost prema nekom do koga vam je sigurno i dalje stalo je važna, kako i iskrenost prema vama samima. Stoga, emocionalno varanje nije nimalo naivno, i ne treba da žmurite na znake da se dešava.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar