Zbog “fašističkog rođendana” proterana iz Sarajeva: Burna mladost Isidore Bjelice

Događaj je zapazila tadašnja državna bezbednost, a Isidora je nakon ovoga otišlada živi u Beograd, gde se bavila pisanjem

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Printscreen/Youtube

Jedna od najpoznatijih modernih srpskih spisateljica Isidora Bjelica preminula je danas nakon višegodišnje borbe sa opakom bolešću.

Pored velikog broja romana koje je napisala tokom svoje kareijere u žižu javnosti je dospevala i zbog događaja koji nisu bili usko u vezi sa književnim stvaralaštvom. Tokom 80ih godina prošlog veka mediji su pisali o tzv. fašističkom rođendanu, konceptualne zabave koju je priredila 1986. godine, na kojoj je 19 mladih osoba bilo odeveno u stilu fašističkih zabava, u crnim odorama s kukastim krstevima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Događaj je zapazila tadašnja državna bezbednost, a Isidora je nakon ovoga otišlada živi u Beograd, gde se bavila pisanjem.

“Kada sam sa 18 godina pretrpela ona jeziva saslušanja, linč i progon iz Sarajeva, stalno sam u sebi ponavljala: Gospode, zašto ja sve ovo prolazim, a ništa nisam skrivila… Otišli smo za Beograd prognani, spavala sam na podu, umesto frižidera imali smo kesu na prozoru. Kada je počeo rat u Sarajevu, jedna od prvih granata udarila je upravo u moju bivšu sobu u našem stanu. Tada sam shvatila zašto mi se sve dešavalo. Ono što vam nekada izgleda kao najveće zlo, možda je upravo vaš spas i obrnuto”, izjavila je u jednom intervjua Bjelica.

Tokom 2015. godine Isidora se vratila u Sarajevo – uz rečenicu koju je objavila na društvenoj mreži Fejsbuk “Oprostila sam rodnom gradu”

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

  1. Isidorice duda nasa napatena, jel to mogu e posle tolike borbe i volje za zivotom, da joj se desi ono najgore, Oplakivala sam je vise puta ali uzalud nije joj bog dao dalje, iako sam molila, ali izgleda da svi mi imamo svoju sudbinu na kju ne moze o uticati. Tvoja intelegencija, posebnost, borbenost, volja za zivotom na koju trebamo svi da se ogleda o, na njenog posebnog stila zivota do poslednji cas, i nikad joj nije bilo tesko i bolesna, da se sredi, obuce, pise isve ostalo. Njene vrednosti ce ostati vec i za primer u nama Neka ti je vecina slava i hvala.

    Odgovori

Ostavite komentar