Meteorolozi najavili neobičan FENOMEN u Srbiji: Tropske noći su pred nama, a onda sledi PREOKRET

Vremenske prilike će se tako poklopiti i sa izrekom da je "posle svetog Ilije sunce sve milije"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay

Visoke temperature, sparina, tropske noći, ali i lokalni pljuskovi obeležiće dane pred nama. Vremenske prilike će se tako poklopiti i sa izrekom da je “posle svetog Ilije sunce sve milije”, piše Blic.

U Srbiji se sutra očekuje sunčano i veoma toplo vreme, sa maksimalnim temperaturama u većini mesta od 30 do 35 stepeni.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Okolinu Loznice, a i u oblasti Kruševca i Paraćina živa u termometru će dostići i 37. podeok. Pojačan jugoistočni vetar zahvatiće košavsko područje, naročito na jugu Banata gde će dostizati i olujne udare.

Tropska noć

Zbog fenskog efekta vetra u košavskom području noć između ponedeljka i utorka biće tropska (minimalna temperatura neće biti niža od 20 stepeni) na jugu Banata i u Beogradu tokom većeg dela noći neće padati ispod 27 stepeni.

Ipak, već u utorak krajem dana dolazi do totalnog preokreta u pojedinim delovima zemlje.

“U utorak posle podne, uveče i noću na području Srbije očekuje se lokalna pojava vremenskih nepogoda (grada, olujnog vetra i obilnih pljuskova), koje će se u sredu tokom dana intenzivirati na širem području, naročito u centralnoj i južnoj Srbiji”, navedeno je u upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Živu u termometru, koja se nije micala sa 30. podeoka oboriće na kratko nevreme praćeno olujnim vetrom i snažnim pljuskovima koje će trajati najmanje dva dana.

“Nakon nevremena će se ubrzo vratiti visoke temperature koje će biti stabilne u narednim danima do kraja nedelje, ali se zbog smene kiše i vreve mogu osećati sparina i visoka vlažnost vazduha”, stoji u saopštenju RHMZ-a.

Veća količina padavina se očekuje u predelima južno i zapadno od Niša, Kruševca i Valjeva, gde će u većini mesta pasti od 50 do 60 litara, a lokalno i više.

Temperature će se u sredu kretati od 20 do 25 stepeni u oblastima sa padavinama, dok će u košavskom podurčju uz više sunca biti od 27 do 30 stepeni.

Posle kratkotrajnog rashlađenja doći će do ponovnog porasta temperature i u ostalim predelima zemlje uz mogućnost popodnevnih lokalnih pljuskova sa grmlajvinom koji će biti učestaliji u planinskom delu zemlje.

Prema najavama temperatura će se krajem nedelje kretati u intervalu od 27 do 33 stepena.

Da nas očekuje promenljivo vreme u narednim danima potvrdio je i na svom Fejsbuk profilu profesor geografije iz Novog Sada i veliki zaljubljenik u meterologiju Marko Čubrilo.

“Pred nama je veoma neobična promena vremena za ovaj deo godine. Do četvrtka pod uticajem ciklona nad Jadranom jače pogoršanje, grmljavina, lokalne nepogode i osetnije osveženje. Posle 7. avgusta sve do polovine meseca stoji signal za umereno toplo vreme bez velike vrućine uz povremene lokalne pljuskove”, napisao je profesor, između ostalog, uz detaljnu analizu prognoze za ceo region.



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar