Predrag Kon za Objektiv: “NIJE DOBRO da deca ne idu u školu, socijalizacija je prvacima mnogo važna”

Mi moramo da nađemo balans i da dalje živimo do dolaska vakcine, ali od vakcine ne treba da se očekuje čudo, kaže Kon za naš portal

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TV Prva

Jedna od glavnih tema prethodnih nekoliko dana jeste hoće li đaci u septembru sesti u školske klupe, hoće li nastava biti organizovana onlajn i hoće li pravila biti ista za učenike svih razreda.

Epidemiolog prf. dr Predrag Kon u izjavi za Objektiv rekao je da smatra da lično smatra da je socijalizacija jako važna za decu od sedam, osam godina i da ih ne treba odvajati od vršnjaka, čak i ukoliko imaju neki zdravstveni problem.

“Lično ne mislim da je dobro da deca koja imaju astmu ili neke zdravstvene probleme, uopšte ne idu u školu.  Mislim da je za njih socijalizacija jako važna. U prva četiri razreda je izuzetno važno da budu sa vršnjacima, dok su stariji razredi nešto drugo. Može se reći da je najvažnije da mlađi sada idu u školu. A, za ostalu decu mogu da postoje različite varijante, to nije toliko strašno. Mora se imati u vidu rizik, ali takođe treba da se shvati i činjenica da deca, ipak, prilično retko oboljevaju od nekih težih formi, pa tako više treba voditi računa o njihovim kontaktima. Čak i za decu koja imaju neke hronične bolesti, potrebno je da se konsultuje pedijatar”, kaže Predrag Kon za naš portal.

Foto: TV Pink printscreen

Ne očekujem čudo od vakcine

Mi moramo da nađemo balans i da dalje živimo do dolaska vakcine, ali od vakcine ne treba da se očekuje čudo, kaže Kon.

“Nema nijedne vakcine koju možeš da primiš i da budeš potpuno siguran da se nikada nećeš zaraziti. Takvih vakcina je malo. Ovo su sve inaktivisane, takozvane “mrtve” vakcine. One retko kada daju takvu zaštitu, kao što daju žive vakcine. A ovde neće biti žive vakcine, ja barem mislim, još dugo vremena. Zato moramo da se naviknemo da se čuvamo”, kaže Kon za Objektiv.

Suštinsko pitanje koje se približava

Na pitanje novinara Objekiva kako će zapravo izgledati nastava od septembra, profesor Kon je na konferenciji Kriznog štaba rekao da je polazak u školu suštinsko i najznačajnije pitanje, jer se taj momenat približava.

“Mi smo danas dobili dopis od Ministarstva prosvete sa modelima koji su pominjani. Mi ćemo to pročitati, s tim što moram da naglasim da su neke stvari dobro procenjene od strane prosvetara. Važno je da oni sami vide da li je moguće takvu nastavu održati i da li postoji dovoljan kapacitet škola. Zamisao je jedna stvar, a sprovođenja druga. Trenutno, ne mogu da kažem kako će se to sprovoditi”, rekao je Kon.

Foto: TV Happy printscreen

Niz pitanja o maskama kod dece su otvorena

Hoće li deca tokom boravka u školi sve vreme nositi maske, takođe još uvek nije odlučeno.

“Jedna je priča kada je leto i otvoreni su prozori, a druga kad dođe zima, a treba da donesemo odluku za čitav period. Isto tako je pitanje da li je korisno da se nose maske, ako se poštuje distanca. Mora da se prodiskutuje svaka primedba i dopuna. Nije jednostavno doneti odluke po tom pitanju i treba pitati pedijatre koji su slučajevi za izuzeće. Postoje slučajevi u vrtićima kada je nemoguće da deca stalno nose maske. Postoje i niz drugih pitanja, a to je šta ćemo kada ovo počne da se smiruje, šta će se popuštati, da li će se popuštati ili će neke stvari trajno biti zabranjene, što je nemoguće. O tome ćemo raspravljati možda čak i sa javnošću”, kaže Kon.

Pola miliona vakcina za sezonski grip

Govoreći o vakcinaciji protov gripa za decu, rekao je da je ona obavezna za hronične bolesnike, ali da se i za decu preporučuje.

“U ovoj situaciji će biti ista preporuka kao i uvek. S tim što smo tražili od svih domova zdravlja da se izjasne o dodatnoj potrebi za vakcinom. Mora da bude i određena rezerva. Napravljen je plan kako treba da izgleda i biće većih količina, 350.000 doza je već ugovoreno i treba da bude realizovano, a “Torlak” je najavio 150.000 doza. Znači imaćemo oko pola miliona doza, a nekih 100.000 će biti rezerva”, rekao je Kon.

 

Piše: Aleksandra Vasić

Preuzimanje teksta ili delova teksta dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i linka ka stranici Objektiv.rs

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar