General koji je vodio NATO bombardovanje: Specijalni sud ometa napredak Kosova

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava

Foto: Youtube printscreen

Vesli Klark, bivši vrhovni komandant oružanih snaga NATO za vreme bombardovanja SRJ, smatra da optužnice Specijalnog suda za zločine OVK “ometaju napredak” tzv. Kosova, kao i da nikada nisu prestali pokušaji postavljanja prepreka njegovom napretku.

“Predlog optužnice protiv predsednika Kosova Hašima Tacija, nastavak je aktivnosti na ometanju napretka Kosova,” ocenio je Klark za RTK.

Klark kaže i “da nema pojma” da li su optužnice Specijalnog suda tačne ili nisu, ali dodaje da one predstavljaju nastavak aktivnosti koje su prilicno vidljive čak i 20 godina kasnije, prenela je prištinska “Gazeta ekspres”.

Klark, koji je vodio NATO operaciju bombardovanja 1999. godine i koji je tokom posete Kosovu nazvao Tačija herojem, prisetio se prvog sastanka sa bivšim vođom OVK.

“Taci je bio vođa OVK, koga sam prvi put upoznao u Rambujeu, u toku pregovora, u februaru 1999. godine. Tu sam se susreo i sa drugim liderima OVK”, naveo je Klark, prenelo je Kosovo onlajn.

Specijalno tužilaštvo u Hagu objavilo je 24. juna optužnicu, koja je sudu podneta dva meseca ranije, kojom se Taci, kao i lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovecnosti i ratnih zlocina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Izvor: Tanjug

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar