Zbog čega gubi PIGMENT? 3 razloga zašto kosa nekada OSEDI pre 30-te i načini da to sprečite

Saznajte šta bi trebalo da izbegavate kako biste duže sačuvali svoju prirodnu boju

Foto/Unsplash/Lea Dubedout

Kada se radi o kosi, svaka žena želi stalno da ima bujne i sjajne pramenove.

Međutim, kada kosa počne da sedi još u tinejdžerskim danima, ili u 20-im koristimo farbu i ostale hemijske proizvode da prekrijemo sede vlasi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ipak, mnogi ne shvataju zbog čega njihova kosa gubi pigment i postaje seda…

Uglavnom se radi o prirodnom procesu na koji ne može previše da se utiče, a ovu su glavni uzroci:

Foto/Freepik/freepik

Hormoni

Prema istraživanjima, mnogi hormonalni disbalansi utiču na to da kosa osedi pre vremena. Hormoni poremete melanin, tako da izostane pigmentacija kose i ona ostaje bez ikakve boje, piše PinkVilla.

Manjak vitamina i minerala

Kosa može da postane seda i zbog toga što u našem organizmu nemamo dovoljno vitamina D i vitamina B 12. Taj nedostatak snižava nivo biotina, što urokuje da naša kosa postane siva.

Oštećenja zbog toplote

Kada je kosa previše izložena UV zračenju i konstantno je tretirana sa sredstvima na struju, koja zagrevaju dlaku, poput pegle i figara, postaje oštećena i tokom vremena može da izgubi i pigment. Kao i koža, kosa ne reaguje dobro na toplotu i treba je štititi od prevelikog eksponiranja bilo kakvim njenim izvorima.

Kako sprečiti da kosa prevremeno osedi?

Foto/Unsplash7Luca Iaconelli

Masaža

Postoje određena prirodna ulja, poput kokosovog i ricinusovog ulja, koja pomažu da se kosa ojača i da očuva svoju boju. Masažom i utrljavanjem ovih ulja na teme glave pojačaćete volumen vaše kose i intenzivirati cirkulaciju.

Zaštita od toplote

Kada izlazite napolje, a Sunce je prejako i temperatura previsoka, treba da razmislite o tome da prekrijete vašu glavu nekom maramom ili da koristite serume, losione i sprejeve za kosu sa faktorom zaštite od UV zračenja.

Zdravo se hranite

Svakako da zdrava ishrana igra značajnu ulogu u tome da se smanji broj sedih vlasi i pojača pigment. Konzumirajte dobro izbalansirane obroke, tako da nema manjka određenih potrebnih nutritivnih sastojaka u vašem telu, što bi potencijalno prouzrokovalo da osedite pre vremena.

Izvor: Objektiv.rs

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar