Gde završavaju milioni maski i rukavica? Više od kilogram OPASNOG OTPADA po pacijentu u Srbiji

Vozila koja se koriste samo za prevoz medicinskog otpada moraju biti dodatno dezinfikovana, dok rute transporta moraju da budu unapred utvrđene

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay

Količina maski, rukavica, skafandera i medicinskog materijala na otpadu trostruko se povećala, pokazuju svetski podaci. Tokom borbe protiv epidemije upotrebljava se znatno veća količina zaštitne opreme i sredstava među građanima, ali i u medicinskim ustanovama, u kojima na  dnevnom nivou ima oko 1,5 kilograma otpada po bolničkom krevetu.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović kaže da se medicinski otpad u našoj zemlji stvara svakodnevno i da je reč o opasnom otpadu, koji se dok traje epidemija korone mora tretirati pod specijalnim merama.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Nakon testa, otpad se steriliše i melje

Sa ostacima materijala koji su kontaminirani korona virusom, postupa se kao i sa ostalim medicinskim otpadom, ali uz dodatni oprez.

“To podrazumeva posebne mere kada se otpad sakuplja, pakuje i transportuje. Sav materijal koji nastaje od pacijenata zaraženih korona virusom je infektivan, odnosno opasan otpad, zbog čega se mora sterilisati i samleti pre odlaganja na deponiju. Tu su infuzije, otpad od dijagnostike i lečenja, poput špriceva, igala, gaze, zavoja, flastera… Nakon testiranja na kovid sav materijal smatra se kontaminiranim, jer se testiranje vrši uzimanjem brisa, najčeće iz grla, ili uzimanjem krvi za serološku analizu”, kažu iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Foto: Johan Nilsson/TT News Agency via AP

Duple kese i alkohol dok traje korona

Rukavice, maske i nazuvice tretiraju se u postrojenjima za spaljivanje otpada ili drobilicama, pakuju i beleže žutom bojom.

“Otpad se uništava na više od 120 stepeni Celzijusa u trajanju od sat vremena, nakon čega se drobi pre odlaganja na deponiju. Infektivni otpad pakuje se u obeležene žute kese i kontejnere, dok je u kovid ustanovama potrebno pojačati pakovanje ili duplirati kese kako bi se sprečilo izlivanje. Vozila se koriste samo za ovu namenu, i dok traje zaraza virusom, moraju biti dodatno dezinfikovana sredstvima poput alkohola, dok rute transporta moraju da budu unapred utvrđene. U Srbiji postoji 90  uređaja za uništavanje otpada, od čega je više od 20 u Beogradu”, kažu iz Agencije.

I građani da dezinfikuju svoj otpad

Beogradsko komunalno preduzeće i Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” pozvali su domaćinstva da iskorišćene predmete poput maski, rukavica i ubrusa poprskaju dezinfekcionim sredstvom, skupljaju u kese i vezuju ih pre bacanja.

S obzirom na povećani broj zaraženih i obolelih, kao i prognoze epidemiologa, može da se očekuje da količina otpada još više raste i da se kapaciteti za uništavanje proširuju, kako bi se sprečilo ugrožavanja zdravlja ljudi.

“U vanrednoj situaciji, teško je precizno utvrditi količine otpada koje će još da nastaju, jer se on stalno povećava. U pojedinim opštinama, kao što je Gornji Milanovac, postavljeni su kontejneri za rukavice, maske i maramice na 30 mesta, tako da i građani, a ne samo medicinsko osoblje, mogu bezbedno da ih odlažu. U Čačku ljudi koji su u izolaciji dobijaju posebne kese za to, dok gradska čistoća u Beogradu preuzima medicinski otpad tek nakon sterilizacije parom”, potvrđuju iz Agenicije.

 

Piše: Aleksandra Vasić

Preuzimanje teksta ili delova teksta dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i linka ka stranici Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar