PREVIŠE MOĆNI: Kongres SAD pet sati “rešetao” šefove najvećih tech kompanija (FOTO+VIDEO)

Zakonodavci su izneli "milione" stranica dokaza, prikupljenih tokom istrage, prenose mediji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug, Graeme Jennings / Pool via AP

Šefovi četiri najveće američke tehnološke kompanije, Mark Zakerberg (Facebook), Džef Bezos (Amazon), Sandaru Pičaj (Google) i Tim Kuk (Apple) saslušani su pred predstavnicima Kongresa, gde su se branili od optužbi da zloupotrebljavaju moć u cilju gušenja konkurencije.

Oni su odbacili tvrdnje da su ugrozili manje rivale u potrazi za udelom na tržištu, prenosi Rojters.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Demokrate su vršile pritisak na tehnološke gigante zbog pitanja konkurencije, dok su republikanci bili zabrinuti kako firme upravljaju informacijama i da li marginalizuju poglede konzervativaca.

Informacije insajdera

“Gardijan” piše da je saslušanje, koje se u medijima ocenjuje kao “istorijsko”, trajalo više od pet sati, a zakonodavci su izneli “milione” stranica dokaza, prikupljenih tokom istrage.

Iznete su informacije sakupljene iz insajderskih dokumenata i razgovora sa anonimnim izvorima iz velikih kompanija.

Zakerberg, Bezos, Pičaj i Kuk odgovarali su na pitanja putem video-linka, i tvrdili da nisu uradili ništa nelegalno i isticali vrednost njihovih firmi.

Optužbe na račun giganata

Poslanici su optužili Google da je ukrao sadržaj koje su razvile manje firme, poput Yelpa, kako bi zadržao korisnike na svojim internet-stranicama.

Pažnju su privukli načini na koji se Amazon odnosi prema prodavcima na svom sajtu, zatim Facebookova kupovina konkurentskih kompanija, poput Instagrama, kao i poslovanje App Storea.

Najbogatiji čovek na svetu Džef Bezos prvi put se našao pred Kongresom, a mediji konstatuju da je gotovo sat i po bio ignorisan, pošto mu niko nije uputio pitanje.

Bezos je rekao da su svetu potrebne velike kompanije, dok su ostali učesnici saslušanja tvrdili da njihove firme podstiču inovacije, navodi BBC.

Zakonodavne akcije

Saslušanje je zatvoreno rečima kongresmena Dejvida Sislajna, demokrate na čelu odbora za saslušanje, koji je predložio zakonodavne akcije za Google, Apple, Facebook i Amazon, prenosi RTS.

“Ove kompanije, kakve danas postoje, imaju monopol. Neke je potrebno razbiti, svi moraju biti pravilno regulisani i smatrani odgovornim”, rekao je on.

Moć i bogatstvo

Amazon, Facebook i Google zajedno drže 62% oglašavanja na internetu u Americi.

Svetski mediji pišu da se verovatno radi o “najviše moći i bogatstva” ikada okupljenog na istom mestu u isto vreme.



Izvor: Objektiv.rs, Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar