Vlastu ni logor, ni zatvor, ni Goli otok nisu mogli da zaustave: Srećan 94. rođendan legendi glumišta

Glumio je u svim beogradskim pozorištima, a poznat je i po tome što je više od 1.600 puta sa kolegama na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta igrao u predstavi Buba u uhu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/E-stock/Konstantin Bačetić

Glumac Vlasta Velisavljević, doživotni počasni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, danas slavi 94. rođendan. Godine ga ne sprečavaju da i dalje igra u pozorištu, vozi auto, snima serije i filmove.

Tokom karijere Vlasta Velisavljević je odigrao oko 350 uloga u pozorištu, na filmu i u TV serijama. Sarađivao je sa brojnim rediteljima, a njegove replike se i danas prepričavaju. Najstariji je aktivni glumac u Srbiji. Trenutno na svom repertoaru ima tri uloge u beogradskim pozorištima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Glumio je u svim beogradskim pozorištima, a poznat je i po tome što je više od 1.600 puta sa kolegama na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta igrao u predstavi Buba u uhu. I pored svih nevolja koje su ga zadesile tokom života, Vlasta je ostao vedar, vredan, nasmejan i beskrajno šarmantan.

Vlastimir Velisavljević je rođen 28. jula 1926. godine, u Beogradu. Glumom je počeo da se bavi 1938. godine u pozorištu “Roda“ koje je vodila Nušićeva ćerka Gita Predić. Godine 1943. bio je uhapšen i odveden u nacistički logor Dortmund Herde. Uspeo je da pobegne i stigne nazad u Beograd.

Posle rata, Vlasta je sa nekoliko drugova pokušao da pobegne u Ameriku, ali je bio uhvaćen i odveden u zatvor na Adi Ciganliji. Neobično, jer obožava Rusiju i rusku kulturu. Proveo je i tri godine u zatvoru na Golom otoku, na koji je odveden 1950. godine pošto, kako sam kaže, nije želeo da izda kuma, pukovnika u JNA, kojeg su optuživali da je Staljinista.

Prilikom hapšenja bio je student treće godine Pozorišne akademije u Beogradu, na kojoj je kasnije i diplomirao, u klasi Mate Miloševića u kojoj su bili i Olivera Marković, Đuza Stojiljković, Pepi Laković, Mihailo Viktorović.



Izvor: Objektiv.rs, B92

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar