Internet-portal koji pomaže žrtvama hakera sprečio krađu više od pola milijarde evra!

Ovakvi napadi u računarskom svetu dešavaju se godinama

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Europol, policijska agencija EU, saopštila je danas da je jedan specijalizovani internet portal, koji nudi besplatnu pomoć žrtvama “rensomvera” – računarskih virusa pomoću kojih hakeri od fizičkih i pravnih lica iznuđuju otkup, do sada sprečio da u ruke sajber-kriminalaca na ime otkupnine dospe ukupno 632 miliona dolara (538.005.800 evra ili 63.282.705.778 dinara).

Kada se takav virus nađe u računaru žrtve, on neovlašćeno vrši šifrovanje potencijalno važnih podataka, kojima žrtva više ne može da pristupi bez plaćanja otkupnine hakerima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Iako se ovakvi hakerski napadi u računarskom svetu dešavaju već godinama, tokom poslednjih meseci postali su znatno učestaliji, a na meti su se našle bolnice i institucije vlada nekih zemalja, i to u situaciji kada je svet na udaru pandemije COVID-19, navodi Europol, koji je, u saopštenju povodom četiri godine od početka rada portala Nomoreransom.org, taj trend ocenio kao veoma zabrinjavajuć.

Dostupan na 36 jezika

Pomenuti portal je od svog pokretanja imao više od 4,2 miliona posetilaca iz 188 zemalja.

Sa 163 partnera, portal je prvi primer javno-privatnog partnerstva u ovoj oblasti i dostupan je na 36 jezika, a tokom proteklih godinu dana u svoju zbirku uvrstio je 28 softverskih alata za dekripciju.

Danas u stanju da se izbori sa 140 različitih tipova “rensomver” virusa, navodi se u saopštenju.

Foto: nomoreransom.org


Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar