Za svojih 67 godina, Milovan nije video takav KIJAMET: Ledenice sačuvao za neverne Tome (FOTO+VIDEO)

Meštani ivanjičkih sela još uvek sabiraju štetu od nevremena

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/ RINA

Grad u Ivanjici nije ništa neobično, jer svake godine deo maline oberu domaćini, a deo elementarne nepogode. Nevreme koje je protutnjalo pre dva dana kroz planinska sela, iza sebe je ostavilo pustoš, a Milovan Marković iz sela Katići za svojih 67 godina nije upamtio, kako kaže, ovakav kijamet. Da se ne bi zaboravile bele ledenice koje su padale sa neba, sačuvao ihje u sopstvenom zamrzivaču.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Morao sam da sačuvam ledenice grada u svom zamrzivaču, jer ljudi koji ovde ne žive nisu mi verovali kolike veličine je bio grad. Kao da su nas ledenim teniskim lopticama bombardovali sa neba. Sve sam ih skupio i stavio u zamrzivač da pokažem nevernim Tomama. Uvek nam kažu da se mi seljaci samo se nešto žalimo, a ovo je sad i dokaz šta nas sve snalazi u ovim fabrikama pod otvorenim nebom“, rekao je Milovan za RINU.

Foto/ RINA

Jak, krupan grad potrajao je oko dvadeset minuta. Od siline nevremena na kućama su pokidani crepovi i skinut je malter.

„Šljive koje su bile spremne za berbu preko deset tona obrao je grad, sada neću imati ni dve tone za ovu godinu, to je kraj. “, kazao je za Milovan.

I njegovog suseda, Ivana Markovića, zatekla je ista sudbina. Prolom oblaka stigao ga je u malinjaku, a pred njegovim očima nestao je rod za ovu godinu, od kog je očekivao pristojnu zaradu.

Foto/ RINA

“Kada je oblak naišao gledali smo samo da sačuvamo živu glavu, uspeli smo da se sakrijemo, ali maline koje gajim na šest ari su kompletno uništene“, kaže Ivan.

Ovdašnji voćari još uvek procenjuju kolika je šteta, a najviše se plaše da je grad uništio i lastare za sledeću godinu.

„Radiš čitavu godinu, ulažeš, zalivaš i paziš i onda gledaš kako ti za deset minuta sve ode u nepovrat. To je sudbina nas seljaka“, zaključio je Ivan.



Izvor: RINA

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar