Slika najpoznatije livade na svetu nastala slučajno, Microsoft je njenu lokaciju čuvao kao tajnu

Kompanija je kupila fotografiju od Čarlsa O'Rira i tako je nastala Windows XP pozadina

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto / Pixabay / 200 Degrees

Čarls O’Rir rođen je 1941. i više od 25 godina radio je kao fotograf za National Geographic. Od 1978. njegovo interesovanje se usmerava na vinogradarstvo i proizvodnju vina, pa je fotografije na ovu temu snimao širom sveta.

Iako se celog života bavi fotografijom, svoju najčuveniju fotografiju nije uslikao u toku planiranog snimanja, već sasvim slučajno. Dok se vozio autoputem 121 u Kaliforniji, Čarls je odlučio da siđe s puta i zabeleži prizor o kojem je često razmišljao.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Nekoliko godina kasnije, kompanija Microsoft isplatila mu je pozamašnu sumu za ovu fotografiju, ali O’Rir nikada nije otkrio o kojoj je cifri reč. Fotografija je takva kakva jeste zahvaljujući kombinaciji Fuji filma, sa pojačanim bojama i odlične optike aparata koji je koristio.

Microsoft otkrio tajnu

Njegova fotografija se prikazuje na XP sistemu prikazuje 2001, a svakodnevno ju je posmatralo više od milijardu ljudi.

Dugo godina, vodila se polemika o mestu nastanka ove fotografije – Irska, Francuska i Novi Zeland predstavljali su moguće lokacije, da bi nagađanjima došao kraj kada je kompanija Microsoft otkrila godinama čuvanu tajnu.

Pejzaž zelene livade, plavog neba i tek nekoliko oblaka nalazi se zapravo u Kaliforniji, u okrugu Napa.

“Snimljena je blizu moje kuće, dok sam išao u posetu devojci, severno od San Franciska. Dan je jednostavno bio takav. Fotografija nije dorađena u Photoshopu. Trava je bila savršena i sunce je sijalo. Na nebu nije bilo nijednog oblačka, ali dok sam parkirao i postavio fotoaparat, oblaci su se pojavili”, rekao je O’Rir.

Kasnije je čuveno mesto nastanke fotografije pretvoreno u vinograd, a fotografija koja je uslikana posle više od decenije, pokazuje sasvim drugačiji prizor.



Izvor: B92

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar