Vulkansko ostrvo večnog proleća: Neodoljiva Madeira (FOTO+VIDEO)

Iako ima veoma male dimenzije, kulturna i prirodna ponuda ostrva je neverovatno raznovrsna

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/franky1st

Malo portugalsko ostrvo Madeira se nalazi na oko 1.000 km jugozapadno od Lisabona i 700 km od obala Afrike, duboko u Atlantskom okeanu.

Ovakav geografski položaj omogućava da temperatura vazduha tokom cele godine bude približno jednaka – zimi oko 19 stepeni, a leti oko 25 stepeni.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Zbog blage klime i vazduha koji je savršeno čist, Madeira je dobila naziv ostrvo “večnog proleća”.

Arhipelag se sastoji, osim glavnog ostrva, iz još nekoliko manjih: Portu Santu i dva nenaseljena Dezertaš i Selvaženš.

Foto/Pixabay/Bischoff49

Iako je ovo ostrvo vrlo malih dimenzija (od severa do juga 22 km i od istoka prema zapadu 57 km), Madeira je neverovatno raznovrsna. Na malom rastojanju smenjuju se, šumom prekrivene planine, plodne doline i kamenjari sa zelenim pašnjacima. Pošto je ostrvo vulkanskog porekla, zemljište je uglavnom prekriveno lavom i pepelom, što zajedno sa toplom klimom strvara subtropski raj.

Banane rastu na gradskim ulicama, a raznovrsno cvetajuće rastinje svih mogućih formi i boja ne može nikog da ostavi ravnodušnim. U svako doba godine na ostrvu cvetaju orhideje, kale, bugenvilije, hortenzije, magnolije, azaleje… Zato se krajem aprila i početkom maja održava karneval cveća koji privlači hiljade posetilaca. A simbol ostrva je strelicija, cvet koji neobično podseća na pticu iz mašte ili iz mitologije.

Foto/Pixabay/fradsc

Veruje se da je arhipelag otkrio 1418. godine Žuau Gonsalveš Zarku sasvim slučajno. Njegov brod je bura nasukala na Portu Santu. Dve godine kasnije, Portugalci su se iskrcali na Madeiru i sredili neprohodne šume i sproveli vodu za piće. Počeli su da obradjuju zemlju i da sade šećernu trsku koja je dosta dugo donosila jedini dohodak. Tako su na padinama brda stvorena polja-terase i kanali za navodnjavanje – levadi. Danas su ti suvi kanali pešačke staze za ljubitelje aktivnog odmora i one koji žele da se dive lepoti divlje prirode.

Danas se šećerna trska na ostrvu više ne gaji ali je proizvodnja šećera dala mogućnost pojave poznatog istoimenog vina koje je ostrvo proslavilo u celom svetu. Zato se praznik branja groždja i dalje održava redovno, svakog septembra. Proizvodnja vina, banana i egzotičnog cveća čini osnovu današnje ekonomije Madeire.

Njihovo kulturno istorijsko nasledje, duže od 500 godina, izraženo je u vidu mnogobrojnih spomenika koji su izloženi na otvorenom prostoru ili po crkvama i muzejima. U prošlosti su bogati trgovci često poklanjali crkvama izuzetne slike i druga umetnička dela. Centrom narodne umetnosti se smatra selo Kamaša koje je postalo poznato po umetnosti pletenja.

Glavni grad je Funšal, ogroman amfiteatar koji se sa planinskih obronaka spušta prema okeanu. U samom gradu ali i u okolini postoji nekoliko botaničkih bašti kao i posebna bašta sa orhidejama. Do vrha planine Monte može se stići žičarom, odakle se pruža zadivljujuća panorama, a vratiti dole u luku pletenim sankama sa točkićima koje su tokom vekova bile jedino prevozno sredstvo žitelja.

Foto/Pixabay/Erik_Karits

Već decenijama, njihovi proizvodi spadaju medju najskuplje na svetu i krase mnoge kraljevske palate, dvorce, kuće značajnih ljudi i prostore zaljubljenika u tu vrstu umetnosti.

Madeira je poznata po kvalitetnim vinima, ali i po raznovrsnom voću, od prvoklasnih banana, marakuja, manga, avokda, do grožđa i lubenice. Sve to raste na vulkanskoj zemlji kojoj nisu potrebni nikakvi hemijski dodaci.

Od gurmanskih specijaliteta, odlični su morski plodovi sa Madeire, bareno i pohovano povrće, a poseban specijalitet je “ešpetado”, neka vrsta ražnjića koja se peče na žaru lovorovog drveta, koji svi starosedeoci preporučuju turistima da probaju.



Izvor: Objektiv.rs, firstminuteponude.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar